Hollande: kamp in Calais definitief opgeruimd

Hollande benadrukte nogmaals dat het kamp in Calais nog voor de winter wordt opgeruimd

Hollande benadrukte nogmaals dat het kamp in Calais nog voor de winter wordt opgeruimd © AFP

De Franse premier François Hollande heeft maandagochtend de belofte gedaan om het vluchtelingenkamp in Calais definitief op te ruimen. Hij deed die uitspraak tijdens een bezoek aan het kamp.

ANP

,,De regering zal tot het uiterste gaan", zei de premier, die daarnaast aan Groot-Brittannië vroeg om ook haar verantwoordelijkheid te nemen. ,,Het is niet zo dat Groot-Brittannië geen verplichtingen meer heeft ten opzichte van Frankrijk, omdat het een zelfstandige beslissing heeft genomen", aldus Hollande, doelend op Brexit.Hollande sprak in Calais met bestuurders, politieagenten, ondernemers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, maar liet het provisorische vluchtelingenkamp dat bekend staat als 'de Jungle' links liggen. Hij benadrukte met zijn uitspraken nog maar eens het voornemen van de regering om het kamp voor de winter op te ruimen en om de migranten te verdelen over opvangcentra in het gehele land. ReactieDe uitspraak van Hollande lijkt een reactie op de felle campagne van Nicolas Sarkozy, die immigratie tot een van de speerpunten in zijn verkiezingscampagne hebben gemaakt. Sarkozy deed Calais vorige week al aan. De premier zweeg lange tijd over het thema, maar liet zich zowel zaterdag tijdens een bezoek aan een opvang als vandaag toch enkele zinnen ontvallen over immigratie. Frankrijk kiest volgend voorjaar een nieuwe president.Bouwvakkers begonnen vorige week al met het gieten van beton voor een vier kilometer lange en vier meter hoge muur nabij de 'Jungle van Calais'. Deze muur is een ultieme poging om migranten uit het kamp te verhinderen te vluchten naar Groot-Brittannië. Over die muur zweeg Hollande vanochtend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee