Mijn vader zei: Jij pleegt heel langzaam zelfmoord

© Mechteld Jansen

Toen ze uiteindelijk voor hulp bij Emergis aanklopte, woog ze 43 kilogram. Haar verstand zei: je wéét dat je moet eten, maar haar gevoel zei: niet eten! Michelle overleefde de levensgevaarlijke fascinatie voor gezond eten en afvallen. Nu vertelt ze openhartig, want ze wil het de wereld wel in schrééuwen: wees er snel bij, doe er iets aan!

AD

Voor de schappen met ontbijtkoek staat een meisje van een jaar of vijftien, zestien. Ze staart ingespannen naar de kleine lettertjes op een verpakking. 36 gram suikers per 100 gram, leest ze. Fronsend legt ze de ontbijtkoek terug. Niet gezond, heeft ze besloten. Het meisje heet Michelle, ze is 1,62 meter lang en ze is een ongezonde aandacht voor gezond eten aan het ontwikkelen. Drie jaar later, augustus 2012. Een auto parkeert bij de kliniek voor eetstoornissen van Emergis in Kloetinge. Dit wordt, vier dagen per week, Michelle's thuis. Ze herinnert zich het afscheid van haar ouders nog goed. ,,Op de parkeerplaats van het hoofdgebouw zette mijn vader de auto stil. 'Wil je dat we meelopen?', vroeg hij. Ik zag het verdriet in zijn ogen, in die van mijn moeder. Dat ze mij naar zo'n kliniek moesten brengen, deed hen pijn. 'Laat maar, ik loop zelf wel', zei ik."

Met dunne modellen had ik niks. Ik vergeleek me met jonge meisjes

Bij de receptie komt een verpleegkundige haar ophalen. Michelle volgt haar naar de huiskamer. Haar eerste gedachte, als de deur openzwaait: 'Ik zal toch niet de dikste zijn?' Binnen zitten zes meiden. Sommige mager, andere extreem mager. Meteen slaat Michelle aan het vergelijken. ,,Dat doe je voortdurend, met iedereen", zegt Michelle nu. ,,Met dunne modellen had ik niks. Ik vergeleek me met jonge meisjes, die eigenlijk nog geen vrouwelijke vormen hadden ontwikkeld. Begin tiener. Zo wilde ik ook zijn, zo wilde ik eruit blijven zien. En ik begreep niet waarom dat niet kon." Calorieën

Michelle weegt 43 kilogram als ze bij Emergis aanklopt. Vanaf haar zestiende heeft ze gaandeweg alle suikers, verzadigde vetten, vlees, melkproducten en alles waarvan ze denkt dat het niet gezond is, uit haar menu geschrapt. Haar favoriete site is die van het Voedingscentrum. In de supermarkt kijkt ze altijd op het etiket voor ze iets koopt: hoeveel vetten zitten in één portie? Hoeveel suiker? ,,Ik was hele dagen aan het rekenen hoeveel calorieën ik binnen had gekregen en hoeveel ik verbrand had. Ik liep heel vaak, ging nooit met de lift en wandelde heel veel met de hond. Bij de HEMA heb ik precies opgezocht hoeveel calorieën er in elke taart zaten en hoeveel dat per taartpunt was. Zodat, als ik er niet onderuit kwam, ik in ieder geval iets kon eten en dan de 'beste' keus kon maken. Hele lijsten heb ik nog." Kleinste bordje 's Morgens pakt ze de kleinste boterhammen uit de zak met brood, die aan het begin en het eind. Er op, een microscopisch dun laagje sesamnotenpasta. Of biologische jam. Daarbij zwarte koffie. Het is niet genoeg; ze negeert de honger die de hele dag door blijft knagen, en eet op haar werk een appel als tussendoortje en bij de lunch weer twee miniboterhammetjes of een kadetje, met erop sla, mosterd, tomaat en komkommer. Haar werk is intensief en ze moet veel lopen. Toch schept Michelle, als ze 's avonds hongerig thuiskomt, maar één aardappel op haar bord met heel veel groenten en bonen, champignons of een groenteburger als vleesvervanger. Zonder saus of jus natuurlijk. En op het kleinste bordje dat ze kan vinden, want op internet heeft ze gelezen dat je van grote borden meer eet. Als de hond nog even moet worden uitgelaten, veert Michelle op. Dat doet zij wel even. Ze weet precies wat haar verbruik in ruste is, wat ze verbruikt met een wandeling, in welk tempo ze het best kan lopen om de vetverbranding te stimuleren. Wat op haar zestiende begint met een groeiende fascinatie voor gezond leven, is op haar achttiende gierend uit de klauwen gelopen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee