Enthousiasme over veilige kermis in Weert

© Jeroen Kuit

Een feest waarbij een grote massa mensen op de been is, valt moeilijk in de gaten te houden. In Weert, waar zich tot en met woensdag de grootste kermis van Limburg afspeelt, is een grote mensenmassa op de been. Zeker in het weekeinde.

Leon Janssen

De gemeente haalde daarom dit keer alles uit de kast om overzicht te krijgen op de mensenmassa en om die in goede banen te leiden. Verder wilde de gemeente onveilige situaties voorkomen. Het project werd een groot succes, meent Ton Lemmen, die de gemeentelijke bijdrage aan het project coördineerde.

Tientallen hulpverleners (pleinregisseurs, sfeerbeheerders, crowdwatchers, politie, EHBO’ers) waren dit weekeinde actief om ervoor te zorgen dat de bezoekers een ontspannen kermis konden vieren. In geval van grote drukte of opstootjes konden deze meteen optreden. De regie daarover werd vanuit de commandowagen op het Sint Raphaelpad gevoerd.

„De politie en alle hulpverleners zijn razend enthousiast”, zegt Ton Lemmen. „Door de directe lijnen met het commandocentrum en de camerabeelden konden we razendsnel reageren. Zo hebben we enkele malen de stroom van kermisbezoekers omgeleid toen er opstoppingen dreigden. Verder konden we meteen ingrijpen als er op een plein opstootjes dreigden. Die werden door snelle inzet van de handhavers voorkomen.”

Het commandocentrum vervulde ook nog een belangrijke rol bij een gebeurtenis buiten het kermisterrein: een schietpartij na een wilde achtervolging op de Ringbaan-Noord. Lemmen: „De melding daarvan kwam bij de politie binnen. Tevens werd medegedeeld dat de ringbaan afgesloten kon worden. Doordat de gemeente present was, kon onze verkeerscoördinator meteen een omleiding met lichtwagens regelen. Normaal gaat daar toch enige tijd overheen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee