Mijnverleden op viaduct vereeuwigd

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Wie tussen Amstenrade en Merkelbeek onder de N276 door rijdt, kan topt en met volgende week Herman Veltrop nog aan het werk zien. De kunstenaar beschildert het viaduct met afbeeldingen die herinneren aan het mijnverleden van de streek.

Rob Sporken

Wie heeft u de opdracht gegeven dit viaduct onder handen te nemen?

,,Het viaduct is van de provincie, de weg van de gemeente en voor de omgeving voelt heemkundevereniging de Veersjprunk zich verantwoordelijk. Zij zijn de opdrachtgevers voor dit project.”’

Zij hebben ook bepaald wat het thema moest worden?

,,Klopt. Ik vind het wel mooi dat op deze manier wordt stilgestaan bij het mijnverleden. En je merkt het ook aan de reacties hoe dit in deze streek nog steeds leeft.”

Vertel.

,,Er zijn al veel mensen langsgekomen om te kijken. Of om een praatje te maken. Sommigen hadden zelfs koffie bij zich of iets lekkers. Ook koempels. Je hoort dan steeds hetzelfde verhaal: ik zou niet meer onder de grond willen, maar het was wel een prachtige tijd. De mensen waren toen veel meer met elkaar bezig dan nu. Tegenwoordig is het ieder voor zich. De mensen deelden ook veel met elkaar. Dat kwam omdat ze zelf bijna niets hadden. En dan ben je eerder bereid iets met een ander te delen.”

Hadden ze ook nog suggesties voor een afbeelding?

,,Soms wel, maar de meeste heb ik zelf uitgezocht. Het zijn toch de bekende beelden. Al ga ik ook een reddingswerker schilderen en zie je hier al een kanarie. Je was in die wereld heel erg op elkaar aangewezen. Dat wil ik ook laten terugkeren.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee