19-jarige IS-aanhanger krijgt enkelband

© ANP

Een 19-jarige Amsterdammer mag van de rechtbank niet binnen twee kilometer van de landsgrenzen komen. Ook is de directe omgeving van internationale luchthavens voor hem verboden gebied. Om dat te controleren krijgt de jongeman een enkelband.

ANP

De Amsterdammer heeft geprobeerd naar Syrië af te reizen om zich daar aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de rechtbank Midden-Nederland heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging tot deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven.

De rechtbank heeft in deze zaak jeugdstrafrecht toegepast omdat de verdachte minderjarig was toen hij in de fout ging. Behalve de enkelband, is hem ook twaalf maanden jeugddetentie, waarvan acht maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur opgelegd.De man is vrijgesproken van het voorbereiden van een misdrijf met een terroristisch oogmerk. De aanwijzingen voor zo'n misdrijf waren niet concreet genoeg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee