Trump VS Clinton: Wie deelt de knock-out uit?

© Photo News

Reken maar dat heel Amerika komende nacht aan de buis gekluisterd zit als Hillary Clinton en Donald Trump voor het eerst een-op-een in debat gaan. Niemand die durft te voorspellen hoe het gevecht afloopt. Vliegt 'The Donald' weer uit de bocht? Of komt Hillary juist te streng over?

AD

Droogoefenen, dat is niets voor Donald Trump. Presidentskandidaten debatteren normaal gesproken urenlang op proef, met een partijgenoot die de tegenstander acteert. Maar Trump weigerde dat. ,,Ik geloof dat je je te véél kunt voorbereiden voor dit soort dingen", zei hij in een interview. ,,Dat kan gevaarlijk zijn, dan klink je nep, alsof je iemand probeert te zijn die je niet bent."

Improvisatie werkte in de Republikeinse debatten in de voorverkiezingen, maar het debat tegen Clinton wordt moeilijker, met minder kandidaten en meer spreektijd. Als het over de finesses van de Syrische burgeroorlog gaat, kan Trump zijn gebrek aan kennis deze keer niet verbergen door zich stil te houden terwijl zijn tegenstanders elkaar verbaal de loef afsteken.

Seksleven

Zijn grootste kracht is zijn onvoorspelbaarheid. Gaat hij vol in de aanval en sleept hij het omstreden seksleven van Bill erbij? Hij nodigde inmiddels diens voormalige minarres Gennifer Flowers uit om op de eerste rij te komen zitten - een vileine poging Clinton te ontregelen nadat was gebleken dat Trump-criticus en schatrijke Clinton-bondgenoot Mark Cuban vooraan zou plaatsnemen. Of zien we toch de gekooide Trump, die zich probeert voor te doen als traditioneel politicus? Voor Clinton is het lastig zich voor te bereiden op een man die twee gezichten heeft getoond.

Instinct

Trumps gebrek aan zelfbeheersing is een zwakke plek. Als Clinton hem op de huid zit, kan hij zomaar iets zeggen waar hij spijt van krijgt. ,,Je kunt je instinct wel even onderdrukken, maar niet je complete persoonlijkheid opnieuw uitvinden voor 90 minuten", denkt Alan Schroeder, een hoogleraar in Boston die de tv-debatten uit de afgelopen 50 jaar bestudeerde. ,,En de kiezer wil een potentiële president die met druk moet kunnen omgaan niet zijn geduld zien verliezen op tv."

Als ze als vrouw haar stem verheft of streng overkomt, leidt dat alleen maar tot kritiek

Voor Trump is het zaak de penisgrapjes achterwege te laten ('er is geen enkel probleem', verzekerde hij, nadat Marco Rubio in een Republikeins debat als in een brugklasruzie de omvang van zijn geslachtsdeel bespotte) en te tonen dat hij een serieuze presidentskandidaat is. ,,Die onbehouwen kant van hem kennen we wel. Om de mensen die nog over hem twijfelen te overtuigen, moet hij iets nieuws laten zien", concludeert Schroeder.

Uitglijders

De man die Trump daarbij moet helpen is Roger Ailes, de afgezette tv-koning die na een reeks beschuldigingen van seksuele intimidatie moest vertrekken bij FoxNews. Of dat nou de man is die Trump voor fouten moet behoeden op het terrein waar hij in de Republikeinse campagne zijn grootste uitglijders maakte? Dat was in discussie met vrouwen.

Trump beledigde FoxNews-presentatrice Megyn Kelly ('er kwam bloed uit haar jeweetwel') en concurrente Carly Fiorina ('nee, ik denk dat ze een prachtig gezicht heeft, ik vind haar een heel mooie vrouw', zo werkte hij zich nog verder in de nesten nadat hij haar uiterlijk belachelijk had gemaakt).

Voordeel

Toch is Trump in het voordeel, omdat niemand eigenlijk een topdebat verwacht van de man die nooit eerder een-op-een debatteerde met een rivaliserende politicus. Dat hij dat überhaupt gaat doen, nota bene tegen een van de meest ervaren politici van het land, geeft hem hoe dan ook het aura van een normale presidentskandidaat.

Zijn onbehouwen kant is bekend. Om twijfelaars te overtuigen, moet hij iets nieuws laten zien

En mocht het tegenvallen, dan heeft Trump zich alvast ingedekt. Het debatschema, de debatleiders: allemaal doorgestoken kaart om Clinton te helpen, heeft hij de afgelopen maanden meermaals geroepen.

Kritiek

Voor Clinton wordt het lastig om boven Trumps 'gebral' uit te komen, denkt Christine Jahnke, debat- en speechcoach die met Michelle Obama en het campagneteam van Hillary Clinton werkte. ,,Als ze als vrouw haar stem verheft of streng overkomt, leidt dat alleen maar tot kritiek. Dat ze zo boos en defensief is."Of ze wil of niet, Clinton moet rekening houden met zulke reacties op haar geslacht. Uit onderzoek is gebleken dat kiezers op een vrouw stemmen als ze likeable is, terwijl ze mannen niet langs diezelfde meetlat leggen. De voorzitter van de Republikeinse partij Reince Priebus bewees het eerder deze maand nog maar eens: Clinton had in een tv-forum over de nationale veiligheid - oftewel: oorlog en terreur - niet één keer gelachen, verweet hij haar.

Ghostwriter

Seksisme kan overigens ook in Clintons voordeel werken: gezien zijn verleden is de kans aanwezig dat Trump een vrouwonvriendelijke fout begaat. Dat zou Clinton juist een dosis sympathie kunnen opleveren. Ze gaat proberen een blunder uit te lokken, liet haar team doorschemeren. Ze hoopt dat Trump uithaalt met een belediging of ziedende reactie, terwijl zij er kalm, zelfverzekerd en ervaren - lees: presidentieel - naast staat.Met haar debatteam heeft ze Trumps eerdere optredens bestudeerd, op zoek naar de drukpunten die maakten dat hij zich laat gaan. Zelfs de ghostwriter achter Trumps bijna 30 jaar oude bestseller The Art Of The Deal is om raad gevraagd. De conclusie, weet de New York Times: Trump kan er niet tegen als iemand zijn welvaart of intelligentie in twijfel trekt.

Gevaar

Om haar aanvallen en argumenten te oefenen, nam Clinton deze week een paar dagen vrijaf van haar campagne. Barack Obama, de koning van het naturel optreden, maakte zich klaar voor zijn krachtmetingen met Mitt Romney in heuse 'debatkampen' met zijn adviseurs in afgelegen resorts. Maar voor Clinton schuilt een gevaar in de minutieuze voorbereiding. Ze komt toch al snel gekunsteld over, soms als een lerares, geneigd te verzanden in details.

Op dat vlak ligt tegelijk ook haar kracht. Als ze Trump meesleurt in een feitenmoeras over pakweg de strijdende partijen in Syrië of het Palestijns-Israëlische conflict, kan ze in een oogwenk zijn gebrek aan kennis blootleggen.

Haar entourage vertrouwt er nog niet op en doet haar best de verwachtingen te temperen. Clinton is dan wel een ervaren en goed ingelichte debater - kwaliteiten waar het Trump ernstig aan ontbreekt - maar 'als showman en ex-tv-ster is hij een formidabele debattegenstander', waarschuwde haar woordvoerder Brian Fallon op Twitter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee