ACHTERGROND Waarom Ton Caanen onder vuur ligt bij Roda-achterban

© Ermindo Armino

Tijdens de supportersavond van Roda JC had Ton Caanen het zwaar te verduren. De technisch directeur kreeg veel kritiek over de penibele situatie waarin de Kerkraadse eredivisionist verkeert. Het huwelijk tussen Caanen en de achterban van Roda blijft bijzonder moeizaam.

Jiry Funke

Stil is het nooit geweest rond Ton Caanen. Vanaf het moment van zijn aanstelling als technisch directeur, half oktober 2015, ligt het functioneren van de Geleendenaar onder een vergrootglas. Het is geen geheim dat hoofdtrainer Darije Kalezic weinig op heeft met de flamboyante td. De relatie is koel en het contact verloopt moeizaam.

Roda-directeur Wim Collard is desondanks content met het aantrekken van Caanen. In De Limburger spreekt hij van ,,de juiste stap voor de club. Ton heeft enorm veel ervaring in de voetballerij. Daarnaast beschikt hij over een groot netwerk.”

Uit dat netwerk komen in de winterstop weliswaar een groot aantal spelers, maar de vereiste kwaliteit ontbreekt bij vrijwel iedere ‘aanwinst’. De Kerkradenaren handhaven zich uiteindelijk wel met de grootst mogelijke moeite, maar de onrust blijft. Na het verlies op de slotdag van de competitie tegen Willem II (2-3) zet Kalezic Caanen weg als ,,iemand aan wie je ziet dat hij te lang autoverkoper is geweest. Je merkt dat hij in zijn hele leven nooit raakvlakken heeft gehad met het hoogste voetbalniveau in Nederland.” Niet lang daarna moet Kalezic als gevolg van die uitspraken het veld ruimen.

In de zomer van 2016 haalt Caanen de bezem door de selectie. Twee handen vol spelers vertrekken, twaalf nieuwelingen komen er voor terug. Aangevuld met Martin Milec, Daniel de Silva en Marcos Gullón. Het drietal dat al sinds de winterstop op huurbasis actief was in de Parkstad. De start van de competitie is echter bijzonder matig. De eerste twee wedstrijden wordt er weliswaar niet verloren (twee remises, waaronder een 2-2 op bezoek bij Ajax), maar vervolgens is het armoe troef. De ploeg van trainer Yannis Anastasiou komt in de vijf daaropvolgende duels in de eredivisie niet tot scoren en pakt nog maar één punt (0-0 tegen Willem II).

De selectie die Caanen samenstelde blijkt onevenwichtig en wankel. Roda richting veilig vaarwater stuwen lukt in het geheel niet. Met als gevolg een verontruste achterban, zoals maandagavond tijdens de supportersavond duidelijk te merken was.

In de krant van dinsdag een uitgebreid verslag van de bijeenkomst.

Hieronder filmmateriaal van de supportersavond bij Roda JC:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee