Dumoulin: een echte patron of ondoordacht?

© ANP

Is Tom Dumoulin een patron in wording? Ja, maar hij moet wel op zijn woorden letten, vindt oud- Tourwinnaar Jan Janssen. Onzin, stelt Danny Nelissen. „We hebben juist iemand nodig die zegt wat hij denkt.”

Robin van der Kloor

Tom Dumoulins uitlatingen in een interview met De Limburger leidden tot veel reuring in de wielerwereld. Niet eerder was een renner die nog actief is zo uitgesproken over de kwestie-Bradley Wiggins en over de gang van zaken bij de UCI. De zaak-Wiggins stinkt, stelt de 25-jarige Limburger, die de UCI vergeleek met een boevenbende. Op sociale media kreeg de Limburger bijna alleen maar loftuitingen voor zijn openheid.

Spreekt hier een nieuwe patron in het peloton? Oud-Tourwinnaar Jan Janssen is nog niet overtuigd. „Hij moet wel een beetje voorzichtig zijn met zijn uitspraken. Dumoulin heeft geen bewijzen tegen Wiggins en er zijn instanties die het beter weten dan hij. Juist vanwege zijn status is voorzichtigheid geboden. Zijn uitspraken hebben meer impact dan die van een derderangsrenner. Ik vraag me af of hij de consequenties kent van wat hij zegt.”

AutoritairJanssen, die in 1968 de Tour de France was, was een ‘patron’ van de oude stempel. Niet zo autoritair als Bernard Hinault, die in 1978 het peloton stillegde en lopend over de finish kwam, uit protest tegen dubbele etappes op één dag, maar Janssen kon er ook wat van. „Ik ben 1978 over tegen maar ben ook wel eens op de Tourbaas afgestapt toen we drie etappes op een dag moesten rijden: ‘Luister, meneer Levitan, dit gaat zo niet’.”

Volgens Janssen heeft Dumoulin ook iets van een ‘patron’. „Hij lijkt me wel geschikt voor die rol. Tom spreekt zijn talen en je merkt dat hij nu al een flinke vinger in de pap heeft.” Janssen mist dat soort figuren in het huidige peloton. „Er zijn geen types als Jacques Anquetil en Eddy Merckx meer, renners die voor een beetje reuring zorgen. Nu is het allemaal ‘ja en amen’.”

BoevenbendeVoor wieleranalist Danny Nelissen is het volstrekt helder. Tom is nu al een patron. „Je hebt van die leiders als Chris Froome die alleen maar hun macht inzetten als hun ploeg er voordeel uit kan halen, zoals bij een valpartij. Dumoulin staat met deze pittige uitspraken boven de partij. Dat maakt hem een echte patron voor mij.”

Het wielrennen is hard toe aan een type als Dumoulin, aldus oud-renner Nelissen. „Generaties lang hebben renners hun mond gehouden. De sport heeft nooit geaccepteerd dat iemand zijn mond opendoet. Als we iets willen veranderen in de wielerwereld zullen renners moeten praten, en niet zwijgen. En dat doet Tom perfect, hij straalt natuurlijk leiderschap uit.”

Nelissen vindt het woord ‘boevenbende’ juist niet ongelukkig gekozen. „Integendeel, ga er maar vanuit dat dit in het peloton een gangbare term is. En hoe had hij het dan moeten omschrijven. ‘de bestuurders doen hun werk niet goed’? Hij zit er ook niet ver naast: de UCI strijkt veel geld op voor het WK en laat de ploegen vervolgens betalen.” En wat betreft de zaak- Wiggins: „Die zaak is toch ook schimmig? Wiggins schrijft in zijn boek dat hij geen naalden gebruikte en jaren later blijkt hij dat toch te hebben gedaan. Dat is schimmig. En Dumoulin zegt dat heel genuanceerd, het is niet dat hij hem openlijk van dopinggebruik beschuldigt.”

VoortrekkerNelissen denkt niet dat Dumoulin in de problemen zal komen door zijn uitlatingen, dat de UCI bijvoorbeeld de pik op hem krijgt „We leven hier niet in Qatar, maar in Nederland. Hier moet je kunnen zeggen wat je denkt. Als hij met zijn uitspraken last krijgt van de UCI, is het aan de journalisten om verhaal te gaan halen. bij de internationale wielerunie. Eventuele intimidatie moeten wij als media blootleggen.”

Dumoulin liet zelf na het veelbesproken interview weten geen rol als voortrekker te ambiëren. Nelissen: „Dat snap ik wel, want dan zou iedereen met zijn problemen bij hem komen. Maar het is heel goed dat hij eens in de zoveel tijd zijn mening geeft.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee