'Volk mag over de koning stemmen'

© ANP

Eens in de twaalf jaar moet over het koningschap een verkiezing of referendum worden gehouden, stelt de Vrijzinnige Partij in het verkiezingsprogram dat vandaag uitkomt.

Edwin van der Aa

Het volk laten stemmen over de koning is slechts een van de vele opmerkelijke ideeën die Kamerlid Norbert Klein dinsdag presenteert, samen met de kandidatenlijst voor zijn Vrijzinnige Partij, richting de verkiezingen volgend jaar maart.Volgens Klein, die als eenpitter in de Tweede Kamer zit na zijn vertrek bij 50Plus, wordt met een stembusgang 'de legitimatie' van ons staatshoofd versterkt. Hij geeft verder de voorkeur aan ceremonieel koningschap boven een president.ExcentriekIn de grabbelton van de Vrijzinnige Partij zitten nog meer excentrieke voorstellen. Zo wil de partij draadloos internet maar in een deel van de trein beschikbaar stellen, vanwege de linke straling. Reizigers hebben dan 'de keuzevrijheid om daar wel of niet aan blootgesteld te worden', aldus het programma.Ook willen Klein en zijn volgers vanuit gezondheidsoverwegingen de wisseling tussen zomer- en wintertijd afschaffen, net als Turkije onlangs aankondigde. ,,Positief zoals vrijzinnigen zijn, zal voortaan alleen nog maar over zomertijd gesproken worden", valt te lezen.AsielzoekerVerder moeten asielzoekers, naast de huidige tegemoetkomingen, recht krijgen op een 'inburgeringsvoorschot'; een lening tegen nul procent rente die naar financiële draagkracht terugbetaald mag worden. Klein denkt niet dat er een probleem ontstaat met de aflossing als de asielzoeker wordt afgewezen en weer vertrekt. ,,Dat geld kunnen we dan nog steeds terugkrijgen."De lijsttrekker van de Vrijzinnige Partij geeft toe dat niet al zijn plannetjes politiek haalbaar zijn. Klein: ,,Alleen al het uiten van goede ideeën is heel erg belangrijk."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee