Verbale worstelwedstrijd wordt straks echt vuil

© AP

Een mooie avond voor Hillary Clinton in New York: ze kwam op het debatpodium veel beter uit de verf dan Donald Trump. Zeven conclusies over het eerste verbale worstelwedstrijd tussen de Amerikaanse presidentskandidaten.

Karlijn van Houwelingen

Als het over wit en zwart gaat werkt Trump zich in de nesten Het moeilijkste moment voor Trump komt als debatleider Holt hem vraagt waarom hij tot vorige week het verhaal heeft verspreid dat president Obama mogelijk niet in de VS geboren is - waarmee hij wil doen geloven dat de eerste zwarte president van het land helemaal geen president mag zijn. Trump heeft daar geen antwoord op, maar prijst zichzelf voor het feit dat hij Obama in 2011 zover kreeg dat hij zijn geboortecertificaat publiceerde. Clinton noemt hem vervolgens letterlijk een racist - een vergaande opmerking in het land waar ras een uiterst gevoelige kwestie is. Trump zit in de verdediging De Irakoorlog is een van de vele onderwerpen waarop Trump in de verdediging wordt gedwongen. Hij ontkent met droge ogen dat hij in 2002 tegenover radiohost Howard Stern zijn steun uitsprak, en verzandt in een verhandeling over wat hij tegen wie heeft gezegd over Irak. Niet iets waar kiezers warm van worden.

Trump is de man met passie Clinton blijft de wat afstandelijke ambtenaar, waar Trump passievol is. Hij schreeuwde zijn verwijten haast richting Clinton. ,,Ik heb het gevoel dat ik aan het einde van de avond de schuld krijg van alles wat ooit voorgevallen is," zo reageerde ze op zo'n tirade. Die zal goed vallen bij Trumps aanhangers, die veelal diep ontevreden zijn. Maar als de boze kandidaat die Clinton vaak in de rede viel, zonder met specifieke plannen te komen als daarom wordt gevraagd, kwam Trump minder presidentieel over dan zijn tegenstander. Zij veegde hem met haar bestuurlijke optreden niet van het podium, maar toonde zich een stabiele, ervaren, goed voorbereide en zelfverzekerde presidentskandidaat. Allemaal zaken die Trump meer had moeten laten zien om twijfelende kiezers aan zich te binden. Voorbereiding Trump doet niet aan oefendebatten. Maar dit debat kan hem wel eens van gedachten doen veranderen. Een gevat antwoord op voorspelbare vragen over ras of de Irakoorlog had hij vooraf kunnen bedenken. Woo!Clinton leek de worsteling van Trump met plezier te aanschouwen. 'Woo!', liet ze zich breed lachend ontvallen nadat Trump zijn temperament tot zijn sterkste punt had verklaard - waar Clinton al maanden benadrukt dat hij een ongeleid projectiel is dat nooit in de buurt van de Amerikaans kernwapens mag komen. Ze slaagde erin Trumps eigen woorden tegen hem te gebruiken. 'Luister gewoon naar wat je net gehoord hebt', zei ze nadat Trump verklaarde dat hij heel goede relaties met de zwarte gemeenschap heeft - terwijl sommige peilingen aangeven dat 0 procent van de Afro-Amerikanen hem steunt. EmailsWaar waren de emails? Clinton besloot deze keer niet uit te leggen waarom het allemaal wel meeviel met die geheimzinnige privéserver waarmee ze geheime informatie blijkt te hebben verzonden. Ze zei maar gewoon: ,,Het was fout, ik had het anders moeten doen." Trump sputterde nog tegen - 'dat was niet zomaar een fout, het was een bewuste keuze' - maar daarmee was de kous feitelijk af. Daarmee liet hij na een zwak punt van Clinton uit te buiten. Zij kan daar overigens ook debatleider Lester Holt voor bedanken: hij stelde tot woede van de Republikeinen aan Trump meer kritische vragen dan Clinton. Ook Holt, die zich opvallend op de achtergrond hield, vroeg niet door.

De reactie Het echte vuile debat komt volgende keer, in het volgende debat op 9 oktober, suggereert Trump in een wat rancuneuze eerste reactie. ,,Ik ben heel blij dat ik me heb kunnen inhouden als het gaat om de vragen rond Bill Clinton," zei hij direct na afloop in de spin room, waar hij anders dan Clinton niet alleen zijn medewerkers naartoe stuurt maar ook zelf voor de camera's verschijnt met Melania Trump aan zijn linkerzijde. ,,Want ik heb heel veel respect voor Chelsea Clinton. Ik wilde niet zeggen wat ik van plan was te zeggen. Misschien vertel ik volgende keer wat dat was."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee