Blik op de moord in Murcia

In Murcia werden na de verdwijning van Ingrid Visser en Lodewijk Severein opsporingsaffiches opgehangen.

In Murcia werden na de verdwijning van Ingrid Visser en Lodewijk Severein opsporingsaffiches opgehangen.© ANP

Voormalig topvolleybalster Ingrid Visser en haar vriend Lodewijk Severein reden op 13 mei 2013 in Spanje hun gewelddadige dood tegemoet. Woensdag gaat in Murcia de rechtszaak tegen de vermoedelijke daders van start. Een reconstructie.

Edwin Winkels

Op maandag 13 mei 2013 landen voormalig topvolleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein met een vlucht van RyanAir uit Eindhoven op het vliegveld van het Spaanse Alicante. In een voor hun lengte van 1.90 meter heel kleine huurauto, een Fiat Panda, rijden ze naar Murcia, waar ze om acht uur ’s avonds een afspraak hebben met Juan Cuenca.

De Spanjaard was de manager van de inmiddels failliete volleybalclub CAV Murcia waar Ingrid tussen 2009 en 2011 speelde. Cuenca is haar nog 60.000 euro aan achterstallig salaris schuldig. Én hij is in zaken gegaan met Lodewijk: ze willen samen een marmergroeve exploiteren, waarvoor de Noord-Hollander al voor een onbekend bedrag een aanbetaling heeft gedaan. Maar Severein is niet blij met Cuenca, die zijn afspraken niet nakomt. Die dag moeten de schulden worden vereffend, maar dat gebeurt op een wijze die Severein en Visser absoluut niet kunnen vermoeden. Of wel?

Maffiose typesOm het project van de marmergroeve vlot te trekken heeft Severein contact gezocht met Russische investeerders. „Maffiose types”, zegt hij tegen familieleden. „Louche figuren”, waarschuwt Peter van der Baan, zijn zakenpartner in Nederland. Het kwakkelende Spanje leek Severein, via de BV Granmar Stone Trade Ltd in fiscaal paradijs Gibraltar, niettemin een goed land voor die nieuwe investering, waarvoor Juan Cuenca Lorente hem had warm gemaakt.

Ondernemersliefde die in 2013 echter danig is bekoeld. Lodewijk wil zijn geld terugzien, plus die 60.000 euro die Ingrid nog moet ontvangen. Severein schrijft in een mail aan Cuenca: ‘Ik zal je even mijn situatie uitleggen. Gisteren had ik een ontmoeting met één van de investeerders in ons project en ze vertrouwen me niet meer. Ze trekken zich terug en klagen me aan voor de verliezen die ze al hebben geleden. Via de rechtbank hebben ze beslag op mijn onderneming laten leggen. Zelf heb ik hierdoor al heel veel geld verloren. Mijn situatie is dus nogal rampzalig. Deze week wil ik geen beloftes meer, maar het geld!’ Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee