Teambaas Red Bull: 99 procent van kritiek op Verstappen onterecht

© ANP

Max Verstappen heeft sinds zijn intrede in de Formule 1 de nodige kritiek te verwerken gekregen. Hij was te jong, te onbezonnen en soms levensgevaarlijk op het circuit. Van al die opmerkingen is zeker '99 procent onterecht', zegt Red Bull-teambaas Cristian Horner.

AD

De Engelsman kreeg de vraag voorgelegd of hij zijn protegé niet moest beschermen tegen die kritiek. ,,Dat hangt er helemaal van af of die kritiek terecht is. Dat is het vaak niet, dus negeer je het en ga je door met je werk", zo zegt Horner tegen Autosport.,,De enige reden waarom mensen zo veel over hem praten, is omdat hij presteert. Hij is jong en gaat een rare fout maken, maar hij leert enorm snel. Het is onderdeel van zijn ontwikkeling, onderdeel van het leerproces."GetalenteerdVolgens Horner komt deze cyclus elke keer weer terug als buitengewoon getalenteerde coureurs opkomen en hun plaats opeisen. ,,We hebben het gezien met Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Fernando Alonso en Ayrton Senna."De bewondering van Horner komt vooral, omdat Verstappen nog zo jong is. ,,Hij staat verbazingwekkend stevig in zijn schoenen. Hij is 18 jaar, iets wat veel mensen simpelweg vergeten, en hij zit al in zijn derde jaar van het autoracen na een lange en roemruchte kartcarrière. Wat hij heeft bereikt in zo'n korte tijd is ongelooflijk."

Gevaarlijke rijstijlMax Verstappen beschouwt de kritiek eerder als positief dan negatief. Tijdens verschillende races werd hem een gevaarlijke rijstijl verweten. Dat was ondermeer het geval in Hongarije, Duitsland en België. Verstappen werd geen enkele keer bestraft door de stewards, maar zijn manoeuvres en rijstijl werden wel een gespreksonderwerp in de F1-paddock.

Verstappen zelf trekt zich echter bitter weinig aan van de kritiek die hij krijgt, sterker nog: de 18-jarige Limburger vindt het positief. "Wanneer je in de F1 het gespreksonderwerp bent dan beschouw ik dat als positief", zegt Verstappen. "Of het nu positief of negatief is, dat doet er niet toe. Zo lang ze over je praten is het goed. Die aandacht heeft geen invloed op mij. Het belangrijkste voor mij is dat ik op het circuit weet te presteren en daar focus ik me dan ook op."

In Maleisië zal Verstappen er dan ook opnieuw volledig voor gaan. Hij heeft bovendien wat recht te zetten want de voorbije vijf races gaf teamgenoot Daniel Ricciardo hem telkens het nakijken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee