Achtbaan helpt tegen nierstenen

© AD

Wie last heeft van nierstenen doet er goed aan in het achterste wagentje van de achtbaan plaats te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van twee Amerikaanse artsen, die wilden onderzoeken of het losraken van nierstenen met een model te bestuderen viel.

AD

Marc Mitchell en David Wartinger publiceerden hun bevindingen onlangs in het Amerikaanse Journal of the American Osteopathic Association. Ze hoorden in de loop der jaren vaak dat patiënten hun niersteentjes hadden uitgeplast na een ritje in het Disney-pretpark in Florida. Ook Medisch Contact, het tijdschrift van de federatie van beroepsverenigingen van artsen (KNMG), beschrijft het onderzoek.

De patiënten zaten in de Big Thunder Mountain Railroad, een achtbaan waarin in je niet over de kop gaat maar veelvuldig door elkaar wordt geschud. De twee artsen maakten voor hun onderzoek het ritje minstens twintig keer met een nierbekkenmodel van siliconen.

Nierstenen los

In de voorste wagentjes kwamen de steentjes in 16 procent van de ritjes los. Bij ritjes in het achterste wagentje gebeurde dit in 64 procent van de gevallen. Nierstenen zijn kleine kristallen met onopgeloste afvalstoffen die een belemmering kunnen vormen in de urinewegen. Aanvallen met heftige pijnen in de zij en blaas zijn vaak het gevolg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee