Gepeste Emilie (17) laat aangrijpend dagboek na

© AD

De 17-jarige Emilie uit het Franse plaatsje Lille werd op school zo gepest dat ze geen andere uitweg zag dan zichzelf van het leven te beroven. Haar ouders hadden geen idee hoe erg de dagelijkse pesterijen waren. Tot ze het dagboek van het meisje vonden.

AD

Emilie wilde dolgraag dierenarts worden, maar zover kwam het niet. Het meisje werd op 22 januari dood gevonden in het huis van haar vader, zonder haar ouders ooit iets te verteld te hebben over de ontberingen die ze op school moest ondergaan. ,,Ik wil niet dat mijn ouders weten dat ik zo ongelukkig ben. Dat ze een stuk stront op de wereld hadden gezet", zo is te lezen in het dagboek van het meisje, dat de Franse krant La Voix Du Nord volledig heeft gepubliceerd.

We vroegen leerkrachten meerdere malen of er problemen waren, maar ze bleven zeggen dat ze briljant was en zo haar best deed

De ouders van het meisje willen dat anderen er iets van leren en niet de andere kant op kijken. Want dat is precies wat docenten van Emilie wel deden. ,,De leraar greep niet in", zo schrijft het meisje. Ze werd uitgelachen om haar oude sneakers, gerafelde spijkerbroek, coltrui en rugzak. ,,Zwerver, hoorde ik ze roepen."

Hindernissenparcours

Lopen over het schoolplein was een waar hindernissenparcours voor Emilie. Ze moest leerlingen ontwijken die haar sloegen, lieten struikelen en bespuugden. Ondertussen probeerde ze met man en macht haar tranen te bedwingen. Op andere bladzijdes schrijft ze over de gebruikte zakdoeken die in haar gezicht werden gegooid, de kauwgom die verschillende keren in haar haar werd gedrukt, de banden van haar tas die werden afgeknipt.

Tijdens de lunch vlucht Emilie steevast naar een leeg lokaal of verstopte ze zich op de toiletten, om te lezen en voor even verlost te zijn van de pesterijen. ,,De passie voor boeken had ik heel vroeger al. Ze zijn mijn schatten, mijn enige vrienden." Emilie ontwikkelde een fobie voor school, maar verborg dat huis.

Gissen

Haar ouders Virginia en Ian voelden dat er iets aan de hand was, maar het bleef gissen. Zelfs behandeling en begeleiding konden Emilie niet van haar depressies afhelpen. De ouders hebben een klacht ingediend bij de school en er is een onderzoek geopend. Ze verwijten de school dat het niet de verantwoordelijk heeft genomen. ,,We vroegen leerkrachten meerdere malen of er problemen waren, maar ze bleven zeggen dat ze briljant was en zo haar best deed." De 1400 leerlingen tellende school is volgens de Franse krant bereid het gesprek met de ouders aan te gaan en een bijeenkomst te organiseren over pesterijen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee