Stationsplein Weert: gebed zonder einde

Stationsplein Weert

Stationsplein Weert© Jeroen Kuit

Sinds de heropening van het Stationsplein in Weert, ruim twee jaar geleden, is deze entree van de stad onderwerp van discussie. Een discussie die grimmiger vormen aanneemt, want de raad is het moe telkens weer over het plein te moeten praten. Dit keer omdat het plaveisel opnieuw aangelegd moet worden. Kosten voor de gemeente 125.000 euro. Echter zonder garantie dat er nu definitief een einde aan de ellende komt. Zie daarvoor De Limburger van woensdag.

Leon Janssen

We hebben voor u de verwikkelingen rond het plein in chronologische volgorde gezet.

Oktober 2014

De eerste klachten over het plein stromen binnen. Het is kort daarvoor, nog net voor de grote Weerter kermis, geopend. Het plein is aangelegd volgens het principe van de shared space: er zijn geen regels en alle verkeer moet zijn eigen weg vinden. Volgens bewoners, bezoekers en buschauffeurs is het plein echter levensgevaarlijk. Chaos en puinhoop zijn termen die veel gebezigd worden.

Om daar wat verandering in aan te brengen, wil de gemeente toch enkele verkeersborden plaatsen, kondigt ze aan. Ondertussen blijkt dat er te weinig fietsenstallingen zijn bij het station. Fietsen worden in het wilde weg geplaatst en staan meer buiten dan in de rekken. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) hamert op het ruimen van fietsen.

November 2014

Nog geen maand later is de verwarring op het plein alleen maar groter geworden. Verkeersborden op de verkeerde plek of borden die elkaar tegenspreken. Om een aantal pijnpunten op te lossen, moet het plein opnieuw op de schop wordt aangekondigd. Leden van de gemeenteraad nemen een kijkje en worden daar niet gelukkig van. Wethouder Harrie Litjens geeft toe dat het plein veel te vroeg open is gegaan. Onder druk van de naderende kermis. Er moeten nog honderden punten worden opgelost. Harrie Litjens geeft aan dat er op het plein niet gehandhaafd zou mogen worden, omdat er nog zienswijzen tegen het verkeersbesluit ingediend kunnen worden. Dit klopt niet. Handhaving blijkt wel te mogen, zo blijkt later.

December 2014

Wethouder Harrie Litjens kondigt aan dat er extra fietsenstallingen bij het NS-station geplaatst worden.

Januari 2015De verbeterpunten van het Stationsplein zijn nog steeds niet alle opgelost. De samenwerking met de aannemer verloopt stroef. De raad roert zich weer. Maar, wordt aangekondigd, 31 maart zou alles klaar zijn en dan zou de term ‘Kamikazeplein’, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd, de prullenbak in kunnen.

April 2015

Een week nadat het Stationsplein weer is opgeleverd zijn er nu problemen met de bestrating van het plein. Voegwerk laat los en er zijn verzakkingen. De gemeente kondigt een onderzoek aan naar de oorzaken daarvan.

Mei 2015

Ondanks alle problemen wordt het Stationsplein genomineerd voor de Architectuurprijs 2015 van Weert en Nederweert. Volgens de organisatoren van de prijs hebben de problemen echter niks te maken met de architectonische uitstraling van het plein.

Juni 2015

De gemeente ligt met aannemer Van Boekel in de clinch over de afwerking van het Stationsplein. Volgens Harrie Litjens is een onderaannemer failliet gegaan en moet Van Boekel daarom de mankementen aan het plein verhelpen. Een gang naar de rechter wordt niet uitgesloten. Het Stationsplein krijgt inderdaad de Architectuurprijs 2015. In de jury ook collega-wethouder Frans van Eersel.

Oktober 2015

Wethouder Harrie Litjens geeft toe dat hij niet weet of hij de situatie bij het Stationsplein ooit helemaal ‘in de klauwen’ zal krijgen.

December 2015

De gemeente kondigt aan dat er op het Stationsplein een tijdlang extra gehandhaafd zal worden op foutparkeerders en overtredingen. De coalitiepartijen zijn het beu. Ze komen met een alternatief plan om de chaos op het Stationsplein tegen te gaan. Het blijft namelijk klachten regenen en het vertrouwen dat de verantwoordelijk wethouder die op kan lossen, neemt sterk af.

Februari 2016

Er is een voorstel voor een aantal maatregelen op het Stationsplein. Die zouden een einde moeten maken aan de chaos.

April 2016

De gemeente presenteert vijf opties om het Stationsplein veiliger te maken. Wanneer daarover een besluit wordt genomen, is nog niet bekend.

Mei 2016

Er wordt openlijk getwijfeld of wethouder Harrie Litjens de zaak onder controle heeft. Behalve het Stationsplein zijn er in de gemeente nog tal van andere ‘pijnpunten’.

September 2016

Precies twee jaar na de opening moet de gemeente een besluit nemen 125.000 euro beschikbaar te stellen voor het opnieuw plaveien van het Stationsplein. Dat gebeurt donderdag 29 september in de gemeenteraadsvergadering.

LATER

Over enige tijd moet de gemeenteraad tevens een besluit over de extra maatregelen op het Stationsplein.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee