Dichter bij de waarheid van rampvlucht MH17

© ANP

Opeens staat de ramp met vlucht MH17 weer volop in de aandacht. Rusland gaf deze week radarbeelden vrij in de aanloop naar de presentatie van nieuwe onderzoeksresultaten door het OM in Nieuwegein. Martin Huntjens uit Schinnen is er woensdag bij en hoopt dichter bij de waarheid te komen.

Frans Pasma

Hij verloor op 17 juli 2014 zijn zus Hanny en is haar enige nabestaande. Martin Huntjens (56) overnacht nog regelmatig in het appartement in Amsterdam waar zijn zus Hanny woonde. Afgelopen nacht ook - wel zo praktisch. Geen filezorgen op de dag dat hij in Nieuwegein van het Openbaar Ministerie nieuwe puzzelstukjes hoopt te krijgen in de moeizame zoektocht naar het antwoord op de vraag wie verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysian Airways.

Het OM leidt het internationale team dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp uitvoert. 298 mensen verloren daarbij op 17 juli 2014 het leven, onder wie 196 Nederlanders. Hanny Huntjens was een van hen.

Voor hij naar Hanny’ s domein in de Insulindestraat rijdt, doet hij zijn verhaal. Ontspannen, zonder grote emoties. Hij wil graag delen hoe hij omgaat met het verlies van Hanny, zoals hij eerder ook al uitgebreid deed. Dat heeft geholpen bij de verwerking. „Hoe vaker je erover vertelt, hoe beter je zo’n schokkende gebeurtenis kunt archiveren.” Hij legt uit dat hij graag in haar appartement komt en dan het gevoel heeft ‘korter bij haar te staan’. „Als vrienden meegaan zeg ik ook altijd: we gaan naar het appartement van Hanny.”

WaarheidVandaag hoopt Martin dichter bij de waarheid over vlucht MH17 te komen, al houdt de vraag naar de toedracht van de aanslag hem niet zo bezig. In 2014 zei hij in deze krant dat het hem eigenlijk totaal niet boeit wie die fatale dag in Oekraïne op de knop heeft gedrukt. Dat is nog zo.

Iets minder dan een jaar na de dood van zijn zus Hanny kwam Martin Huntjens zichzelf tegen, op Kreta. „De laatste dagen van die vakantie merkte ik: het loopt over, het is tijd om aan mezelf denken.” Hij ging in therapie. „Dat heeft me geholpen. Ik ga nu nog een keer in de maand, gewoon even praten.” Sinds 1 februari is hij weer volledig aan het werk als terminalmanager bij de containerhaven in Born. Hij kent nabestaanden die nog steeds niet werken, die niet meer kunnen functioneren. „Dat heb ik gelukkig niet.”

Pluk de dagEr is wel iets wezenlijk veranderd. „Voorheen was het werk voor mij heel belangrijk , van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, dat maakte me niet uit. Maar als je zoiets ingrijpends overkomt, denk je: wat is in het leven nu echt belangrijk? Ga ik leven om te werken of werken om te leven? En dan begint steeds meer het carpe diem effect te komen. Ik zeg nu: pluk de dag, het kan morgen gedaan zijn.”

Maakt het voor hem wat uit dat Hanny ook heel goed op een latere vlucht had kunnen zitten? Ze had op het op laatste moment nog een ticket weten te bemachtigen voor de vlucht naar Kuala Lumpur die ze niet zou overleven. „Nee. Dingen die achter je liggen die nu eenmaal zo zijn, kun je toch niet meer omdraaien. Die kun je dus maar beter accepteren zoals ze zijn. Zo voelt het en zo is het ook. Het is niet zo dat ik ermee opsta en ermee naar bed ga. Hanny’s dood hoort nou bij mijn leven. Het verlies belemmert me niet meer en heeft me sterker gemaakt. Ik sta positief in het leven.”

Nooit afsluitenZijn rouwproces is nog niet voorbij. „Ik hoop ook dat het niet eindigt. Het verlies is een deel van mijn leven. En delen van je leven moet je nooit afsluiten. Ik vind gewoon dat Hanny het verdient dat ik nog met regelmaat aan haar denk en haar mis. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik zou zeggen: ik maak het boek dicht, ga verder met mijn leven en leuk dat je er was. Dat verdient ze niet, ze verdiende veel meer.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee