Voormalige Israëlische leider Peres (93) overleden

© EPA

De voormalige Israëlische president en premier, Shimon Peres, is op 93-jarige leeftijd overleden. Peres stond aan de wieg van Israël en speelde als militair en politicus een cruciale rol in de vestiging van de Joodse staat in Palestina.

ANP/AD

Peres overleed woensdag in Tel Aviv aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was twee weken daarvoor in het ziekenhuis opgenomen. 'Hij is vanochtend om 03.00 uur (02.00 uur Nederlandse tijd) overleden in zijn slaap', zo bevestigde zijn persoonlijke arts Rafi Walden aan het Franse persagentschap AFP.De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara hebben gereageerd op de dood Peres. Ze zijn diep verdrietig: ,,Peres was geliefd bij alle mensen.", aldus Netanyahu woensdag.President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft de voormalige Israëlische president Shimon Peres geprezen als een ,,strijder voor Israël en het Midden-Oosten". Na het overlijden van Peres zei Obama dat Amerika in de schuld staat bij Peres. ,,Niemand heeft zich meer ingezet voor vrede tussen onze landen dan Peres. Een licht is gedoofd, maar de hoop die hij ons heeft gegeven zal voor altijd branden.", zei Obama.

Nobelprijs voor de VredeShimon Peres was bijna 70 jaar actief als politicus in Israël. Hij was in twaalf Israëlische kabinetten minister, tweemaal premier en van 2007 tot 2014 president. Hij was een architect van onder meer de aanval op Egypte in 1956, het Israëlische nucleaire programma en de vredesonderhandelingen met de Palestijnen die in 1993 tot de akkoorden van Oslo leiden. Het jaar daarna kreeg Peres samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat (1929-2004) en Yitzhak Rabin de Nobelprijs voor de Vrede.Peres werd geboren in het destijds Poolse Wiszniew en verhuisde als kind van 11 jaar naar Palestina. In 1948 stapte hij aan de zijde van de Israëlische 'Vader des Vaderlands' David Ben Gurion (1886-1973) in de politiek. Hij was lid van de Arbeidspartij en werd in 1959 lid van het parlement.Er zijn nog geen details bekend waar en wanneer de begrafenis zal plaatsvinden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee