Brandweer krijgt vijf eliteteams

© Koen Laureij/AD

De brandweer heeft vijf eliteteams opgericht om uit te rukken bij gecompliceerde branden en grote incidenten als explosies en ingestorte panden. Nu kampt de gewone brandweer vaak met een tekort aan gespecialiseerde kennis en ervaring.

Paolo Laconi

De 25 veiligheidsregio's van Nederland zijn nu nog zelf verantwoordelijk voor een goede aanpak van grote incidenten. "Zo'n groot incident komt niet vaak voor, waardoor we zelf over te weinig kennis en ervaring beschikken", stelt Geoffrey Bos, specialist Operationele Voorbereiding bij Veiligheidsregio IJsselland tegenover dagblad De Stentor. De afgelopen maanden zijn ruim 140 specialisten opgeleid, die over de vijf elite-teams zijn verdeeld. De teams worden ingezet bij grote incidenten met potentieel veel slachtoffers, zoals de gasexplosie op Urk afgelopen juni en het brugongeluk in Alphen aan den Rijn vorig jaar. Oranje pakkenDeze zogeheten STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) zijn extreem goed getraind en 24 uur per dag inzetbaar. Ze worden herkenbaar aan oranje pakken en witte helmen. Een STH-team bestaat bij elke uitruk uit negen personen, onder wie een teamleider, reddingswerkers en twee logistiek ondersteuners die zorgen dat al het materiaal op tijd op de juiste plek is. Ook zijn ze uitgerust met de modernste apparatuur: twee containers vol gereedschap en hightech apparatuur, waaronder een 25.000 euro kostende searchcam - een speciale camera - en een hypergevoelige sensor waarmee naar slachtoffers onder het puin kan worden gezocht. Ze zijn verspreid over het land gestationeerd: In Zwolle, Alphen aan den Rijn, Drachten, Beusichem en Tilburg. Bij de gasexplosie op Urk afgelopen juni is voor het eerst een elite-team van de brandweer uitgerukt. Officieel zijn de elite-teams nog niet goedgekeurd, omdat de burgemeester van de veiligheidsregio's pas in december hun handtekening zetten. Het uitgerukte team was van de regio Oost, met als standplaats Zwolle.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee