Komt het nog wel goed met 3FM?

Giel Beelen in het Glazen Huis tijdens Serious Request 2015 in Heerlen.

Giel Beelen in het Glazen Huis tijdens Serious Request 2015 in Heerlen.© ANP

De ene na de andere dj vertrekt bij 3FM en het marktaandeel van de radiozender was in elf jaar niet zo laag (6,4 procent tijdens de meting van juli/ augustus). Wat moet er gebeuren om het tij te keren?

Gudo Tienhooven/AD

Sinds Coen Swijnenberg en Sander Lantinga in mei 2015 3FM inruilden voor het commerciële Radio 538, vertrok ook Gerard Ekdom naar Radio 2 en nu verliest de zender ook nog Giel Beelen (stopt met ochtendshow), Timur Perlin (stopt voorlopig met radiomaken) en Paul Rabbering (verhuist helemaal naar Radio 2). Tel daarbij een substantiële daling van het marktaandeel op en er is sprake van een crisis.Zendermanager Basyl de Groot is duidelijk: er wordt hard gewerkt aan de nieuwe invulling van 3FM, en zolang dat het geval is, blijft hij zo veel mogelijk uit de media. ,,Dat is klote, ook gezien alle commotie die de laatste weken is ontstaan. Ik zou het liefst van de daken schreeuwen wat we gaan doen. Maar het draait om mensen en zodra de plannen niet volledig vaststaan, vind ik het niet kies om uitspraken te doen."OngekendIs er nog ruimte om het tij te keren voor 3FM? Deskundigen geven verschillende antwoorden. Florent Luyckx, die tussen 2003 en 2009 manager was van de zender, denkt van wel. ,,Dat het nu even minder gaat, heeft alles te maken met de verdwenen stemmen. Het aantal mutaties in de afgelopen twee jaar is ongekend groot. De luisteraar is gedesoriënteerd." Het spreekt misschien voor zich, maar Luyckx denkt dat 3FM zich niet moet beperken tot de FM-frequentie om de jonge doelgroep te bereiken, die meer en meer Spotify boven de radio verkiest. ,,YouTube hoort daar net zo goed bij.''Radiomaker Erik de Zwart is het huidige 3FM liever kwijt dan rijk. ,,Het bestaansrecht valt weg. Radio 1 heeft een onderscheidend karakter als nieuwszender en ook 4 en 5 snap ik nog wel. Maar 3FM is op dit moment een gecamoufleerde hitzender.''

Dat het nu minder gaat, heeft alles te maken met de verdwenen stemmen

Volgens Paul van der Lugt, voormalig zenderbaas bij 3FM, is de NPO bezig met een focusverandering. Radio 2 moet er zijn voor het grote publiek en 3FM moet zich meer bewegen in de marge, in de subculturen van jongeren. ,,FunX, ook van de NPO, heeft veel luisteraars in die doelgroep, dus het kán wel."Bovendien, vindt Van der Lugt, is wat meer geduld op zijn plaats. ,,Ik vind Frank van der Lende een van de toptalenten van de Nederlandse radio. Het was misschien wat vroeg om hem gelijk op de oude plek van Coen en Sander te zetten, maar hij wordt onterecht door sommigen afgebrand. Dat overkwam Edwin Evers ook, toen hij eind jaren 90 bij 3FM begon." GelijkenissenDe Groot - sinds januari aan het roer- ziet veel gelijkenissen met 2003/2004, toen 3FM ook afscheid nam van grote namen als Henk Westbroek, Rob Stenders en Ruud de Wild en de luistercijfers instortten. ,,Als er zo veel dj's vertrekken, merk je dat. Dat heb ik vanaf het begin gezegd. Ergens is het logisch: wij zijn de zender voor nieuw talent. Op een gegeven moment vliegt dat uit. In die zin is het ook logisch dat Giel een andere rol krijgt bij 3FM." Dat het dal een gevolg is van een gebrek aan talentontwikkeling, betwijfelt De Groot. ,,Feit is dat we opnieuw moeten gaan bouwen. Dat heeft tijd nodig. Maar de vraag of er wel plek is voor 3FM in het huidige bestel, is wat mij betreft totaal niet aan de orde. Erik de Zwart vond in 2003 ook dat 3FM moest opdoeken."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee