Makelaar koppelt mensen voor de liefde

„Het was bij mijn ouders thuis een soort ‘Libelle-idylle’, het warme nest.”

„Het was bij mijn ouders thuis een soort ‘Libelle-idylle’, het warme nest.” © Maartje van Berkel

Na twee huwelijken en een verbroken relatie heeft ze toch het ‘Libelle-geluk’ gevonden. Al die liefdeservaringen komen Marjon Smeets (47) van pas nu ze mensen koppelt als liefdesmakelaar.

Ron Buitenhuis

„Ik weet hoe het is om in een leeg huis thuis te komen, hoe het is om in een relatie te zitten waar alleen nog maar geruzied wordt en die verder ‘beddedood’ is, hoe het is om te scheiden van je partner terwijl je je kind met alle liefde wilt beschermen tegen pijn en verdriet. Ik heb het allemaal meegemaakt. Ik ben een ervaringsdeskundige, zowel in liefdesgeluk als in liefdesverdriet. En het klinkt misschien bizar, maar al die ervaringen komen me prima van pas nu ik als personal match maker werk. Ik ben eerder manager geweest bij een reclamebureau en bij het Wereld Natuur Fonds. Maar nu actief in de relatiebemiddeling. Ik breng succesvolle, hoger opgeleide mannen en vrouwen bij elkaar, die naast hun carrières en welvaart ‘samen oud en gelukkig willen worden’."

„De meeste cliënten zijn 35-plus, dus die hebben net als ik, allemaal al hun rugzakjes. Vandaar dat we elkaar zo goed begrijpen. Mijn eigen liefdesleven is er een van ‘hoge toppen - diepe dalen’. Ik ben twee keer gescheiden en heb tussendoor een langere relatie gehad die geen standhield. Daar ben ik allemaal niet trots op, maar als je álles hebt gedaan, je hebt gepraat, gesmeekt en gebeden en het lukt dan nog niet, dan moet je knopen door durven hakken, hoeveel pijn en onbegrip het ook kost. Je moet eerst van jezelf leren houden, jezelf accepteren en uiteindelijk iemand vinden die je écht neemt zoals je bent, want anders kun je beter alleen blijven."

„Ik kom zelf uit een heel warm gezin. Mijn ouders zijn een schoolvoorbeeld van hoe liefde kan zijn. Ze gaan na vijftig jaar nog voor elkaar door het vuur. Er werd bij ons thuis nooit geschreeuwd, er was volop gastvrijheid en op zondag werd er een sherry gedronken en konden mijn broer en ik vrijuit vertellen wat we hadden meegemaakt op school of in de disco. Ik had een zorgeloze jeugd op een champignonkwekerij op Dekeshorst, het buitengebied van Helden, met paarden, honden, schapen en hamsters. Als kind droomde ik ervan dierenarts te worden. In de buurt woonden neefjes en nichtjes, waar we een hechte band mee hadden. Het was een soort ‘Libelle-idylle’, het perfecte warme nest."

„Nu, veertig jaar later, besef ik dat ik die idylle altijd heb nagestreefd in mijn relaties. Dat mijn verwachtingen van de liefde er behoorlijk door waren gekleurd. Ik wilde geen genoegen nemen met relaties waarbij dagenlang niet werd gepraat of waar de lijfelijke genegenheid minimaal was. Waarin geschreeuwd werd of trouw niet vanzelfsprekend was.”

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Reageren? ron.buitenhuis@delimburger.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee