Cybercriminelen zetten steeds meer in op mobiele telefoons

De Samsung Galaxy Note 7.

De Samsung Galaxy Note 7.© AFP

Internetcriminelen hebben het steeds vaker gemunt op mobiele telefoons. En dat is een steeds makkelijker wordend doelwit, want volgens Europol is zo'n driekwart van de Nederlandse mobieltjes niet beveiligd.

AD

Dat schrijft Trouw op basis van het jaarlijkse trendrapport van de veiligheidsdienst. Het is volgens de krant een logisch gevolg als je kijkt naar de populairiteit van de apparaat, die al lang niet meer worden gebruikt voor alleen bellen en smsen. Het zijn draagbare computers, dus waarom worden de apparaten niet beveiligd als computers?VirussenTactieken die door cybercriminelen worden ingezet zijn onder meer ransomware (het versleutelen van bestanden om vervolgens veel geld te vragen voor het wachtwoord). Ook zijn de hackers bezig met het beter maken van bijvoorbeeld malware. De opsporingsdiensten in veertien landen zijn die laatstgenoemde vorm al vaak tegengekomen dit jaar. De meeste virussen worden voor Androidtoestellen gemaakt, maar ook de iPhones van Apple liggen de afgelopen tijd in het vizier van de criminelen.PrivacyToch zijn virussen nog altijd een kleiner probleem dan privacy op mobiele telefoons, zegt beveiligingsbedrijf F-Secure in Trouw. Steeds meer programma's vragen overbodige persoonlijke informatie. Dit is normaliter zodat de advertentiemarkt hun reclames beter kan richten, maar dat is het ook voor cybercriminelen, aldus F-Secure.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee