Voorbeeldprof verdient een waardig saluut

Roel Brouwers, de tijd lijkt rijp voor bezinning over een andere rol.

Roel Brouwers, de tijd lijkt rijp voor bezinning over een andere rol.© MGL/Oranjepictures

Na een carrière waarin hij vriend en vijand heeft verbaasd, verdient hij een waardig afscheid. En geen pijnlijke aftocht in zijn nadagen, waarin hij niets meer hoeft te bewijzen. De tijd lijkt rijp voor een nieuwe rol voor Roda-routinier Roel Brouwers.

Roel Wiche

Vooropgesteld: dit wordt een ode aan een voetballer die de dromen levend houdt van al die jongetjes die niet buitengewoon getalenteerd zijn, maar toch hopen op een grootse carrière. Een voetballer die op de pleintjes en trapveldjes nooit de show stal, maar veel meer wist te bereiken dan al die mooi-weer-spelers die nooit tot het uiterste gingen.

Een voetballer die als geen ander bewezen heeft dat karakter minstens zoveel betekent als brille en genialiteit. Maar dit wordt ook een appèl, noem het een ongevraagd advies, aan diezelfde voetballer om een moment van bezinning te nemen. Een moment van zelfreflectie, zoals dat met een duur woord heet. En dat geldt ook voor de mensen om hem heen, binnen en buiten de lijnen.

VerwarringMoet Roel Brouwers, een voorbeeldprof die niets meer te bewijzen heeft, zich deze worsteling niet besparen? Moet hij het glansrijke, onverwacht succesvolle boek niet sluiten, voordat er een slothoofdstuk geschreven wordt dat de lezer in verwarring achterlaat? Moet er niet iemand opstaan die de brug slaat naar een nieuwe rol binnen Roda, vooruitlopend op de toekomst?

Roel Brouwers (34), opgegroeid in Welten en gesetteld in buurdorp Voerendaal, overwoog al te stoppen met betaald voetbal toen dit voorjaar zijn contract bij Borussia Mönchengladbach na negen seizoenen niet verlengd werd. Was het niet goed geweest zo? Maar toen Roda met een mooi aanbod kwam, de club waar hij opgeleid werd en in 2005 moest vertrekken, hoefde hij niet lang na te denken. Nee, hij zag het niet als een revanche. De plichtsgetrouwe modelverdediger beschouwde een terugkeer op zijn oude nest als de gedroomde manier om zijn carrière af te sluiten. De cirkel is rond, heet zoiets, in Van Gaaljargon.

Goed, de twijfels waren er. Bij sommige volgers van het moderne voetbal, die zich afvroegen of de sobere, fysieke stijl van Brouwers in de lichtvoetige, op techniek drijvende eredivisie zou passen. En er waren ook twijfels bij Roel Brouwers zelf. Hij sprak die ook eerlijk uit. Het krachtvoetbal in de Bundesliga was op zijn lijf geschreven, maar in Nederland werden andere dingen gevraagd.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee