'Veiling Nazi-portretten stuitend en smakeloos'

© AD/Screenshot website veilinghuis

Drie portretten van nazi-kopstukken worden mogelijk op 14 en 15 oktober geveild bij het Twents Veilinghuis in Enschede. Het gaat om een portret van Adolf Hitler en twee van Heinrich Himmler. Het Cidi, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, vindt de veiling 'stuitend en onsmakelijk'.

AD

De portretten zijn van de hand van de in 1948 overleden Wolfgang Willrich. Hij was sinds 1934 lid van de SS en fanatiek verdediger van het nationaalsocialistische kunstbeleid.GevoeligDe drie portretten worden aangeboden met elk een startprijs van 750 euro. Laurens ten Vergert van het Twents Veilinghuis wil niet zeggen wie de schilderijen aanbiedt. ,,Maar we zijn er nog mee bezig of ze daadwerkelijk geveild gaan worden. Het ligt gevoelig dat weten we. Oorlog is verschrikkelijk, maar dit is kunst en geschiedenis."Johan Jacobs uit Den Haag kwam de stukken tegen op de site van het Twents Veilinghuis. ,,Toen ik ze zag dacht ik: 'Dat kan toch niet waar zijn?'. Dat mág toch helemaal niet?".'Niet verboden'Het Cidi deed in het verleden aangifte tegen de aanbieders van nazi-parafernalia, zoals hakenkruizen en wapens met hakenkruizen. Dat zal het Cidi in het geval van de nazi-portretten niet doen, verwacht een woordvoerster. ,,Omdat het niet verboden is. Maar dat iets toegestaan is, wil niet zeggen dat het niet stuitend of onsmakelijk is. Deze geportretteerde mensen hebben zo veel leed veroorzaakt en zijn ook geportretteerd uit verheerlijking. Daar zou een veilinghuis geen winst op moeten willen maken."Ten Vergert reageert: ,,Stel dat dit allemaal verloren gaat, dan hebben we niets meer van wat er gebeurd is. Het is ook niet verboden. We hebben wel eens exemplaren van Mein Kampf aangeboden gekregen, maar die hebben we direct teruggestuurd naar de eigenaar."

HakenkruizenVolgens Ten Vergert is het in ieder geval nog de bedoeling op de foto's van de portretten, die op de site van het veilinghuis staan, de hakenkruizen weg te werken. Vanwege de opschudding nadat het Cidi een persbericht uitstuurde, heeft hij de portretten in ieder geval tijdelijk van zijn site verwijderd.Hoewel er dus geen aangifte volgt, stuurt directeur Hanna Luden van het Cidi wel een brief naar het Twents Veilinghuis. Daarin vraagt het Cidi aan het veilinghuis niet mee te werken aan de veiling van de portretten. Onder meer omdat schilder Willrich zelf een fanatiek nazi was. ,,Naast portretten van Himmler en Hitler is Willrich vooral berucht vanwege zijn verheerlijkende schilderijen van 'Arische' families", schrijft Luden. ,,Willrich was een overtuigde nazi-ideoloog."Hoe Ten Vergert daar op gaat reageren, is nog onduidelijk. Hij is zich niet bewust van het verleden van Willrich. ,,Het is kunst. En het is heel, heel goed gedaan. Dit soort werken wordt op andere veilingen in het land ook regelmatig aangeboden. We gaan ook niet van elke kunstenaar precies uitpluizen wat hij zijn hele leven heeft gedaan", zegt hij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee