Baby Abrahim eerste baby met drie biologische ouders

John Zhang met de baby.

John Zhang met de baby.© New scientist

Er is voor het eerst een baby geboren die via een nieuwe techniek het DNA heeft gekregen van drie mensen. Het vijf maanden oude jongetje Abrahim heeft de genen van zijn moeder en vader en een heel klein stukje genetische code van een donormoeder. Dat staat vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift 'New Scientist'.

De baby werd geboren op 6 april. Daarvoor waren zijn Jordaanse ouders naar Mexico gereisd voor een behandeling door Amerikaanse vruchtbaarheidsexperts. De artsen, onder leiding van John Zhang van het New Hope Fertility Centre in New York, pasten de nieuwe bijzondere methode van 'mitochondriale donatie' toe om te garanderen dat de baby niet zou lijden aan een genetische afwijking die zijn moeder meedraagt in haar genen.


John Zhang met de baby. - Foto: New scientist

Defecten
Mitochondriën zijn kleine compartimentjes in nagenoeg elke levende cel. Sommige vrouwen dragen echter gendefecten mee in hun mitochondriën en die kunnen ze doorgeven aan hun kinderen. In het geval van de Jordaanse familie ging het om het 'Leigh-syndroom', dat fatale problemen in het zenuwsysteem van het kind zou veroorzaken. 

Het stel probeerde al twintig jaar om kinderen te krijgen. Vier kinderen werden doodgeboren. Een ander kind overleed toen het zes jaar oud was, een ander na acht maanden.

Gezond eitje
Het Amerikaanse team, dat de procedure uitvoerde in Mexico omdat die daar niet verboden is, gebruikte een methode waarbij al het vitale DNA van het eitje van de moeder werd gebruikt in combinatie met gezonde mitochondriën van een donorei, om zo een gezond nieuw eitje te creëren dat bevrucht kon worden met het sperma van de vader. 

Het resultaat is een baby met 0,1 procent DNA van de donor (het mitochondriaal DNA) en alle andere genetische code (haarkleur, kleur van de ogen en dergelijke) van de moeder en vader.

Zhang en zijn collegás wisten vijf embryo's te 'ontwikkelen'. Een daarvan ontwikkelde zich normaal en werd bij de moeder teruggeplaatst.

Doorbraak
Het is niet de eerste keer dat wetenschappers baby's hebben gecreëerd met DNA van drie mensen. Die doorbraak kwam er in de jaren 1990. En anderhalf jaar geleden stemde het parlement van Engeland als eerste in met de legalisering van de ivf-behandeling. 

Vaak worden dan zowel de eicellen van de moeder als die van de donormoeder bevrucht met de mannelijke zaadcellen. Voordat de bevruchte cellen zich dan gaan delen, wordt de kern uit het donoreitje gehaald en geplaatst in dat van de moeder. 

In dit geval ging het om een andere en nieuwe techniek. Het Jordaanse stel is moslim en tegen het ontwikkelen van twee embryo's waarvan er later één zou worden 'weggedaan'. Het gezonde DNA van de donormoeder werd daarom voor de bevruchting al in de eicellen van de moeder geplaatst. 

Volgens experts wordt dankzij deze stap een nieuw tijdperk voor de geneeskunde ingeluid die andere mensen met zeldzame aandoeningen kan helpen. Tegelijkertijd wijzen ze er echter op dat er strenge controles moeten zijn op de controversiële technologie.

Volgens Bert Smeets van de universiteit van Maastricht is voorzichtigheid geboden, en moet het kind nu goed opgevolgd worden om de doeltreffendheid van de techniek te bevestigen. “We moeten wachten op meer geboortes, en die heel grondig beoordelen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee