Straf voor verstoppen overleden moeder

© AD/Rianne Den Balvert, inzet Politie

De 57-jarige vrouw Nadja B. uit Rijnsaterwoude die in 2014 haar dode moeder meenam naar Tsjechië om het lichaam daar te verstoppen, is woensdag door het gerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 367 dagen, waarvan driehonderd dagen voorwaardelijk.

AD

De demente moeder stierf in mei 2014 op tachtigjarige leeftijd in haar slaap. De vrouw reed met het lichaam in haar auto naar Tsjechië om het daar in de bossen te begraven. Volgens de rechter wilde zij het overlijden verhullen om de AOW- en pensioenuitkering van haar moeder op te strijken.Volgens haar advocaat had de vrouw uit Rijnsaterwoude, vlakbij Alphen aan den Rijn, echter helemaal geen financiële motieven. Hij bepleitte dat zij tot haar daad was gekomen omdat ze geen afscheid van haar moeder wilde nemen. Ze werd tevens veroordeeld voor de diefstal van kentekenplaten die ze voor haar rit op haar eigen auto schroefde. Het hof verklaarde haar verminderd toerekeningsvatbaar. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie en is gelijk aan de straf die de rechtbank haar eerder oplegde. Omdat zij de 67 dagen celstraf al uitzat, hoeft ze niet naar de gevangenis.De vermissing van de moeder van Nadja B. was groot nieuws in 2014. De dochter verdween samen met haar ernstig zieke en demente moeder spoorloos uit Rijnsaterwoude. Toen zij terugkwam uit Polen werd ze aangehouden op verdenking van medeplichtigheid aan de vermissing van haar moeder.Pas na een maand besloot de vrouw alsnog op te biechten waar ze haar moeder had achter gelaten. In de bossen bij de plaats Harrachov liet zij haar moeder achter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee