'Twee liter water per dag drinken is grote onzin'

© iStock

De hele dag door water drinken? Onnodig, stelt osteopaat Thomas D’havé, die voor profvoetbalclubs werkt. „We moeten weer leren luisteren naar ons dorstgevoel.”

Gerben van 't Hof

Thomas D’havé bestelt water als de serveerder zijn notitieblokje tevoorschijn trekt. Met prik. „Ik heb helemaal geen dorst hoor”, zegt hij. Hij maakt er een verontschuldigend gebaar bij. „Maar het is nu eenmaal sociaal wenselijk om iets te bestellen op het terras.” Het de hele dag door water drinken is de Vlaming een doorn in het oog. „Je ziet het in de trein, tijdens een vergadering, bij het eten, voor het sporten, tijdens het sporten, na het sporten. Mensen drinken altijd en overal en er is niemand die zich afvraagt of dat wel wenselijk is. Terwijl ons lichaam door al dat vocht compleet in de stress raakt.” Osteopaat Thomas D'havé: "Luisteren naar dorst." - Foto: Marco OkhuizenOnderbouwingDe overheid en gezondheidsinstanties adviseren: drink anderhalf tot twee liter water per dag. „Ik heb werkelijk geen idee waarom dat advies inmiddels al een jaar of dertig gemeengoed is. Ik weet ook niet waarop het is gebaseerd. Onlangs nog zocht ook de Amerikaanse emeritus hoogleraar sportgeneeskunde Tim Noakes naar een wetenschappelijke onderbouwing voor het advies om minstens acht glazen water per dag te drinken. Hij kon die onderbouwing ook nergens vinden. Toch volgt iedereen zo’n richtlijn klakkeloos op. Onze voorouders hadden ook geen officieel drinkadvies. En die waren heus niet allemaal chronisch uitgedroogd.” De medische wetenschap staat niet stil. We weten steeds beter hoe belangrijk het is om voldoende te drinken. Wetenschappers kunnen precies uitdokteren hoeveel vocht een sporter verliest. „Vervolgens stoppen ze dat in allerlei ingewikkelde grafieken. Maar het zegt niets over het drinkgedrag. Waar het misgaat, is dat wij onszelf hebben aangeleerd om nog vóór we in beweging komen een sloot water te drinken. Om toekomstig vochtverlies te compenseren.Mijn stelling is dat je uitsluitend moet drinken als je dorst hebt en dan tot je helemaal verzadigd bent. Dat kan betekenen dat je soms drie liter op een dag drinkt en soms nauwelijks iets. Nu hangen we om de haverklap onder de kraan, een ding waar we overigens altijd prima zonder hebben gekund.” StressDus het is de schuld van de kraan? „Vocht is nodig om de huid te hydrateren, afvalstoffen in het lichaam af te voeren, de lichaamstemperatuur te regelen. Maar dan nog is er een verschil tussen de hele dag door drinken of - zoals onze voorouders deden - pas als je echt dorst hebt. Te veel mensen drinken verspreid over de dag te veel water. De maag wordt daarbij steeds overbelast, wat stress in het lichaam veroorzaakt.” Volgens D’havé zijn we verleerd om goed naar ons lichaam te luisteren. „Iemand die veel zweet, heeft meer vocht nodig en iemand die veel groente en fruit eet krijgt op die manier al vocht binnen. De mens van de toekomst moet meer leven als de oermens. Schaf de waterrichtlijn af en geef je lijf het gevoel terug.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee