Rusland vraagt om 'volledig onderzoek' ramp MH17

© ANP

Rusland wil dat de ramp met vlucht MH17 in juli 2014 ,,transparant en volledig" wordt onderzocht. Rusland stond en staat achter een onafhankelijk en volledig onderzoek naar de tragedie.

Joris Peeters

Dat verklaarde de woordvoerder van president Poetin zojuist volgens het persbureau Tass naar aanleiding van de uitkomst van het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne. Hij herinnerde eraan dat Rusland tot nu toe uitvoerige informatie over de crash heeft verstrekt. ,,Deze zaak is omgeven door enorme hoeveelheid speculaties en onprofessionele informatie. Enkele landen weigeren bovendien informatie te geven, zoals radargegevens." De woordvoerder liet in het midden wat specifiek moet gebeuren met de informatie van het internationale onderzoeksteam. Moskou heeft eerder elke betrokkenheid bij de vliegramp ontkend.Uitkomst onderzoekUit het internationale strafrechtelijke onderzoek blijkt dat de Buk-raket die het passagierstoestel met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 neerhaalde, uit Rusland kwam. De raket is afgeschoten vanaf een open veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk, een gebied in het oosten van het land dat in handen was van pro-Russische rebellen. Daarna is de installatie teruggebracht naar Rusland.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee