Buk-raket die vlucht MH17 neerschoot uit Rusland

Straalbuis van de motor van de Buk-raket zoals gevonden in Oekraïne

Straalbuis van de motor van de Buk-raket zoals gevonden in Oekraïne© ANP

De Buk-raket die het passagierstoestel met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 neerhaalde, kwam uit Rusland. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne, melden nabestaanden.

AD

De raket is afgeschoten vanaf een open veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk, een gebied in het oosten van het land dat in handen was van pro-Russische rebellen. Daarna is de installatie teruggebracht naar Rusland.

Het vliegtuig werd volgens hun informatie afgevuurd uit gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen. Daarna is het systeem weer teruggegaan naar Russisch grondgebied.

,,Dan kom je er toch niet onderuit dat er enige betrokkenheid van de Russische Federatie is'', concludeert nabestaande Piet Ploeg. Volgens Ploeg zijn de nabestaanden vanochtend door het Openbaar Ministerie die het onderzoek leidt ,,meegenomen'' in de manier waarop het strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan. ,,We hebben fragmenten uit tapgesprekken gehoord en ze hebben hun werkmethoden toegelicht.'' 

De nabestaanden van de slachtoffers hebben de resultaten vanmorgen als eersten te horen gekregen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein.

Onderzoek
Het Nederlands Openbaar Ministerie leidt het internationale onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert. Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig. 

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger. 

Russische betrokkenheid
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. 

Maandag ontkende Moskou opnieuw elke betrokkenheid. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie juist dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee