Geheim Amerikaans kamp duikt op onder smeltijs

© Defensie

Een Amerikaans kamp dat gebouwd werd om 'voor eeuwig' verborgen te blijven onder een dik pak ijs, komt waarschijnlijk op korte termijn gewoon tevoorschijn in Groenland. De makers van het kamp - dat ten tijde van de Koude Oorlog werd gebouwd - hadden geen rekening gehouden met de onverwachte opwarming van de aarde.

AD

Camp Century werd tijdens de Koude Oorlog 200 kilometer uit de kust van Groenland gebouwd, toen gebied van bondgenoot Denemarken. Het ondergrondse netwerk werd van energie voorzien door de eerste mobiele, nucleaire generator. Het bevatte 3 kilometer aan tunnels, 8 meter onder het ijs.Het personeel, zo schrijft The Guardian, bestond uit wetenschappers die alles over ijs, koude en klimaat onderzochten. Ze hadden ondergronds de beschikking over een winkel, laboratoria, een bioscoop en een kapel. Er was ruimte voor tweehonderd soldaten. En die waren er voor maar één doel: de bouw van een lanceerinstallatie die raketten naar vijand Sovjet-Unie kon schieten.Het project werd in 1966 afgeblazen en bleef tot 1995 een goed bewaard geheim. Het zal nog wel even duren voordat Camp Century, ook wel Project Iceworm genoemd, volledig zichtbaar is. De verwachting is dat al het ijs pas over 90 jaar is verdwenen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee