Voor kunst hoef je niet altijd naar het museum

De murals in Heerlen trekken veel bekijks

De murals in Heerlen trekken veel bekijks© Bas Quaedvlieg

Vorig jaar kon tijdens The Big Draw Heerlen iedereen zich uitleven op etalages.

Vorig jaar kon tijdens The Big Draw Heerlen iedereen zich uitleven op etalages. © Bas Quaedvlieg

thumbnail: De murals in Heerlen trekken veel bekijks
thumbnail: Vorig jaar kon tijdens The Big Draw Heerlen iedereen zich uitleven op etalages.

Om kunst te zien, is een bezoek aan museum niet per se meer nodig. In Parkstad verschijnt er steeds meer kunst in het openbaar, midden op enorme gebouwen, op winkelruiten of in etalages.

Simone van Hugten

In het centrum van Heerlen is nog zo’n twee weken de expositie Kleinkunst te zien, waarbij beginnende kunstenaars een podium krijgen in de openbare ruimte. Verschillende winkels en eetgelegenheden bieden hun zaak of etalage aan als expositieruimte. Daarom hebben de kunstenaars gewerkt met formaten van ongeveer 50x50 cm. Kleinkunst is niet het enige project in Parkstad rond openbare kunst. Een overzicht:Heerlen MuralsMurals zijn natuurlijk de blikvangers van Heerlen. Overal in het centrum en ook daarbuiten verfraaien grote muurschilderingen en graffiti-pieces de stad. Daarnaast kun je op zoek gaan naar minimurals, kleine schilderingen waar je iets beter voor moet opletten. Op de website van Gemeente Heerlen en op de website van Heerlen Murals, de organisatie achter de werken, kun je een muralroute downloaden. Zo mis je geen enkele kunstwerk. De collectie wordt nog steeds aangevuld: dankzij crowdfunding wordt er momenteel hard gewerkt aan Heerlen Héron, de nieuwe mural op Carbon6 (het oude CBS-gebouw). De opening vindt plaats op 30 oktober.Mini-sculpturen HeerlenEcht mini zijn de beeldjes van de Spaanse kunstenaar Isaac Cordal. Op verschillende plekken in het Heerlense centrum zijn zo’n 25 somber kijkende mannetjes van enorm klein formaat verspreid. Waar ze precies staan? Daar moet je zelf goed naar speuren, want de precieze locaties worden later pas bekendgemaakt.

Kirchroa in the pictureIn het kader van de monumentenmaand september zijn in het centrum van Kerkrade ongeveer vijftig foto’s op A2-formaat te zien van monumenten, bekende personen en mooie momenten van de stad. Deze beelden van onder andere het oude Roxy Theater (bioscoop), zanger Nico Ploum en de afgebroken Maria Gorettikerk sieren de etalages van Kerkraadse ondernemers. Zo kan jong en oud iets leren over de geschiedenis van Kerkrade. De foto’s zijn deze week voor het laatst te zien.

The Big Draw HeerlenZelf de handen uit de mouwen steken om openbare kunst te maken? Dat kan tijdens The Big Draw in Heerlen van 1 tot en met 31 oktober. Je kan deelnemen aan verschillende evenementen, zoals tekenen op bierviltjes in Café Pelt op 1 oktober, die daar vervolgens worden achtergelaten. Wat krijg je daarvoor terug? Eeuwige toog-roem. Toekijken kan ook: op 1 oktober zullen kunstenaars allerhande winkelruiten in het centrum betekenen. Kijk op www.thebigdrawheerlen.nl voor meer informatie.

Bekijk het filmpje voor een korte indruk van Kleinkunst. In de krant van morgen meer over deze expositie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee