Voor het eerst model met hoofddoek in Playboy

© instagram/ntagouri

Voor het eerst in de geschiedenis van het Amerikaanse maandblad Playboy zal een model met hoofddoek te bewonderen zijn. Het is de Amerikaanse journaliste Noor Tagouri (22) die de eer krijgt.

HBVL

Het oktobernummer van Playboy is er eentje voor in de geschiedenisboeken. Voor het eerst zal een model met een hoofddoek in het blad te bewonderen zijn.

Voor Noor Tagouri (22) is het meer dan een fotoshoot: ze wil ook een boodschap uitdragen. Ze wil niet horen dat moslimvrouwen ‘onderdrukt worden’ of ‘onderdanig zijn’. Ze vindt dat haar hoofddoek haar net sterker maakt als vrouw.

Veel moslimvrouwen gebruiken hun hoofddoek als middel om als persoon beoordeeld te worden, en niet als lustobject. En precies om die reden krijgt Noor ook kritiek: een samenwerking met Playboy - waar vrouwen doorgaans als lustobject worden afgebeeld - druist in tegen dat ideaal.

Glazen plafondMaar daar trekt Noor zich niks van aan: “Leef je leven en moedig anderen aan hetzelfde te doen”, zegt ze tegen de BBC. Op Instagram klinkt het als volgt: “We moeten leven voor de 10.000 die voor ons gekomen zijn en die het voor ons makkelijker gemaakt hebben vandaag. Maar we moeten ook leven voor de 10.000 die na ons komen, zodat we barrières en het glazen plafond kunnen blijven doorbreken en onze macht terugeisen”.

De grote droom van Noor is om de eerste nieuwsanker met een hoofddoek te worden bij een grote commerciële omroep. Momenteel werkt ze voor Newsy, een nieuwsvideonetwerk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee