Belgische vrouw leeft met kind bij IS

© HBVL

Laura Passoni (31), een jonge vrouw uit Charleroi, heeft een boek geschreven over de periode die ze, samen met haar zoontje van vier, heeft doorgebracht bij IS. Ze kwam bij IS terecht via haar echtgenoot en maakte er kennis met een wereld van fanatiek geloof, seksslavinnen, executies en kindsoldaten.

HBVL

Het leven in het IS-kamp, Laura had er zich veel van voorgesteld, maar het bleek al snel één grote nachtmerrie. Laura is er gelukkig aan kunnen ontsnappen met haar zoontje en schreef er nu een boek over: 'Met mijn zoon in het hart van Daesh'.

Laura Passoni is een vrouw uit Charleroi, van Italiaanse afkomst, maar bekeerd tot de Islam. In juni 2014 beslist ze om haar geradicaliseerde echtgenoot te volgen naar Syrië, samen met hun 4-jarig zoontje Nassim. Ze komt terecht in IS-hoofdstad Raqqa en in Al-Bab. Hoewel ze zich een idyllisch gezinsleventje had voorgesteld, komt ze terecht in een wereld van onophoudelijke bombardementen en wordt ze 'opgesloten' in een vrouwenhuis. Haar man wordt op trainingskamp gestuurd.

Gelukkig blijven haar ouders haar steunen vanuit België en slaagt ze erin te ontsnappen. In ons land wordt ze veroordeeld tot drie jaar celstraf voor de steun aan een terroristische organisatie. Nu beschrijft ze in het boek hoe ze in de klauwen van IS terechtkwam en er ook weer aan is kunnen ontsnappen.

"Maar echt waar: ik had nog nooit van IS gehoord."

InternetZe werd geradicaliseerd via het internet. Video na video bekeek ze via Youtube over het leven bij IS in het MIdden-Oosten. "Ik wist helemaal niet wat dat was. Ik lees nooit kranten, kijk nooit naar het nieuws op tv. Mijn mama vraagt zich nu nog altijd af hoe het kon dat ik van niks wist, maar echt waar: ik had nog nooit van IS gehoord. Ik kon dus alleen voortgaan op de propagandabeelden die ik op internet ontdekte. De IS-soldaten werden er voorgesteld als helden, hun strijd als rechtvaardig en nodig. De verdediging van onderderdrukte moslims en vernederde Syriërs opnemen, leek me legitiem. Ik bleef maar verderklikken en kwam beelden tegen van gefolterde kinderen, de wanpraktijken van Assad...

"Ik stelde voor om naar Marokko te gaan, maar hij vindt dat de Marokkanen verraders zijn, omdat ze alcohol verkopen."

FacebookOp Facebook kwam ik Idriss tegen. Ik sprak met hem af in Brussel, bij hem thuis, in februari 2014. We wandelden naar een park, want hij wilde niet naar een plaats waar alcohol te krijgen was. Daar heeft hij me zijn levensverhaal verteld. Hoe hij zijn werk in een slagerij was kwijtgeraakt, hoe hij vroeger dronk en rookte, maar dat hij nu op het rechte pad was, dankzij de religie. En al snel begon hij over de jihad, over wegtrekken uit België. We moesten weg van de ongelovigen, Allah volgen en in het heilige land gaan leven. Ik zou er vrij de hoofddoek kunnen dragen en de islam beleven, terwijl we in België als moslims nooit aanvaard zouden worden. Ik stelde voor om naar Marokko te gaan, maar hij vindt dat de Marokkanen verraders zijn, omdat ze alcohol verkopen. We moesten naar Syrië, waar de Islamitische Staat ons geloof echt verdedigt."

TrouwenLaura trouwt met de man die ze slechts een paar keer gezien heeft en vertrekt naar Syrië. Daar ontdekt ze al snel het echte lot van de vrouwen. "We waren er niet meer dan koopwaar. Vooral vrouwen van minderheden, zoals de Yezidi, worden gewoon gevangen en verkocht. Via het internet of op echte slavenmarkten in Mossoul of Raqqa. Ze worden onderverdeeld in categorieën volgens leeftijd, schoonheid, maagdelijkheid, en zo wordt de prijs bepaald.

VeroordelingEens terug in België wordt Laura veroordeeld, maar moet ze haar straf niet uitzitten. Haar man zit wel in de gevangenis. "Ik wil nu getuigen om jonge meisjes te waarschuwen. Ik wil in scholen en verenigingen mijn verhaal vertellen. Als er meisjes zijn die niet vertrekken omdat ze mijn verhaal gehoord hebben, dan heeft dit allemaal toch nog zin gehad. Ik heb mijn eigen leven kapotgemaakt en dat van mijn ouders, die zich in de schulden hebben gestoken om me weer thuis te krijgen. Daarom wil ik nu laten weten dat bij IS vrouwen van geen enkele waarde zijn, dat ze geen enkele vrijheid hebben, ze moeten alleen maar luisteren naar de mannen. Maar ook de mannen moeten alleen maar gehoorzamen. IS moordt en foltert in naam van Allah, maar de Koran zegt dat alleen Allah over het moment van onze dood kan beslissen. De jihadisten denken dat ze god zijn. Wat hen interesseert is niet de religie, maar de macht, alleen maar de macht."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee