Knoops voorziet 'juridische obstakels' vervolging MH17

Geert-Jan Knoops

Geert-Jan Knoops © ANP

Hoewel het Joint Investigative Team met een overtuigend verhaal kwam, voorziet de bekende strafpleiter en hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops dat het team nog de nodige juridische obstakels moet overwinnen.

Joris Peeters

Zo leunt het JIT deels op een geheim rapport dat door de Verenigde Staten is verstrekt en wat alleen de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de 'terrorismeofficier' van het Openbaar Ministerie hebben mogen inzien. ,,Het rapport zou een onafhankelijke ondersteuning moeten zijn van de conclusies die het JIT heeft getrokken," zei Knoops tegen de NOS. ,,Maar het roept de vraag op of de rechter dat als bewijs toestaat, als die informatie niet beschikbaar is." Een groter probleem voorziet Knoops bij het daadwerkelijk aanwijzen van verdachten, de volgende stap die het JIT moet zetten. ,,Wat mij opviel, is dat er verwezen werd naar de verklaring van één pro-Russische separatist. Wellicht is dat de enige getuige. Het venijn zit hem wat dat betreft in de staart. Het team deed een getuigenoproep, wat mogelijk aangeeft dat er geen verdere verklaringen zijn."Volgens Knoops zijn verklaringen nodig om de hiërarchie binnen het separatistenleger te kunnen duiden, en zo te kunnen bepalen wie de opdracht gaf tot het afvuren van de BUK-lanceerinstallatie. ,,Daarvoor kun je niet volstaan met social media en telefoontaps. Hier is nog veel meer bewijs voor nodig."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee