Geheim kamp komt onder smeltijs tevoorschijn

© ANP

Wat anno 1959 nog top secret was, komt op korte termijn gewoon onder het smeltijs voor de kust van Groenland vandaan. Het geheime Amerikaanse kamp werd bijna zestig jaar geleden voor de eeuwigheid en als volkomen veilig onder het ijs gebouwd. De onverwachte opwarming van de aarde heeft dat streven inmiddels tenietgedaan.

ANP

Camp Century werd tijdens de Koude Oorlog 200 kilometer uit de kust van Groenland gebouwd, toen gebied van bondgenoot Denemarken. Het ondergrondse netwerk werd van energie voorzien door de eerste mobiele, nucleaire generator. Het bevatte 3 kilometer aan tunnels, 8 meter onder het ijs.

Het personeel, zo schrijft The Guardian, bestond uit wetenschappers die alles over ijs, koude en klimaat onderzochten. Ze hadden ondergronds de beschikking over een winkel, laboratoria, een bioscoop en een kapel. Er was ruimte voor tweehonderd soldaten. En die waren er voor maar één doel: de bouw van een lanceerinstallatie die raketten naar vijand Sovjet-Unie kon schieten.

Het project werd in 1966 afgeblazen en bleef tot 1995 een goed bewaard geheim.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee