Oktoberfesten barsten weer los

Voor het grootste Oktoberfest in Limburg moet je in Sittard zijn.

Voor het grootste Oktoberfest in Limburg moet je in Sittard zijn.© Ermindo Armino

Het Oktoberfest in München is goed voor ongeveer zes miljoen bezoekers

Het Oktoberfest in München is goed voor ongeveer zes miljoen bezoekers© ANP

De Hofbräu Festhale biedt plaats aan ongeveer 10.000 gasten.

De Hofbräu Festhale biedt plaats aan ongeveer 10.000 gasten. © ANP

Oberbürgermeister Dieter Reiter slaat het vat aan.

Oberbürgermeister Dieter Reiter slaat het vat aan. © ANP

De bierprijs ligt momenteel rond de 10,50 euro. Voor een liter wel te verstaan….

De bierprijs ligt momenteel rond de 10,50 euro. Voor een liter wel te verstaan….© MGL

Brunssum richt zich vooral op de typische Tiroler-muziek.

Brunssum richt zich vooral op de typische Tiroler-muziek. © Luc Lodder

In Noord-Limburg is in Arcen het grootste Oktoberfest.

In Noord-Limburg is in Arcen het grootste Oktoberfest. © Stefan Koopmans

thumbnail: Voor het grootste Oktoberfest in Limburg moet je in Sittard zijn.
thumbnail: Het Oktoberfest in München is goed voor ongeveer zes miljoen bezoekers
thumbnail: De Hofbräu Festhale biedt plaats aan ongeveer 10.000 gasten.
thumbnail: Oberbürgermeister Dieter Reiter slaat het vat aan.
thumbnail: De bierprijs ligt momenteel rond de 10,50 euro. Voor een liter wel te verstaan….
thumbnail: Brunssum richt zich vooral op de typische Tiroler-muziek.
thumbnail: In Noord-Limburg is in Arcen het grootste Oktoberfest.

Oktober is de maand van - hoe verrassend - de Oktoberfesten. Ook in Limburg, van noord tot zuid, gaan de liefhebbers van het feest de komende weken helemaal los. Waar komt dit evenement eigenlijk vandaan?

onze verslaggever

München

Het massaalste en bekendste Oktoberfest vindt plaats in München. Het start traditioneel op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt op de eerste zondag van oktober.

Het Oktoberfest in München is goed voor ongeveer zes miljoen bezoekers. foto ANP

Het Münchense Oktoberfest is in 1810 ontstaan. Ter ere van het huwelijk van de Duitse kroonprins Ludwig von Bayern en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen op 12 oktober werden vijf dagen later paardenraces gehouden. De bruid nam de naam van het weiland (Wiese) over waardoor dit vanaf toen de Theresienwiese heette.

Sindsdien werd het evenement (bijna) jaarlijks gehouden waarbij het naar verloop van tijd steeds meer het karakter kreeg van een volksfeest met biertenten, muziekkapellen en kermisattracties. De grootste tent was de Pschorr-Bräu-Rosl-tent die in 1913 plaats bood aan 12.000 personen. Nu is de Hofbräu-Festhalle met 10.000 plaatsen de grootste locatie. De Theresenwiese is 42 hectare groot (84 voetbalvelden), 31 hectare worden door het Oktoberfest in beslag genomen.

De Hofbräu Festhale biedt plaats aan ongeveer 10.000 gasten. Foto ANP

Sinds 1810 is het evenement 24 keer geannuleerd. Onder andere in de jaren twintig van de vorige eeuw alsmede tijdens en kort na de Eerste en Tweede Wereldoorlog waren er geen Oktoberfesten in München. De langste ‘pauze’ was tussen 1939 en 1948. Bij de hervatting na de Tweede Wereldoorlog werden geen paardenraces meer gehouden. Die keerden alleen terug bij de jubileumversies in 1960 en 2010. Daarvoor werd in 1950 een andere traditie in het leven geroepen: de Oberbürgermeister van München slaat sindsdien het eerste vat aan met de woorden ‘O’zapft is’ (Het is getapt).

Oberbürgermeister Dieter Reiter slaat het vat aan. ANP

De zwartste bladzijde werd geschreven in 1980. Dertien mensen vonden de dood en meer dan tweehonderd bezoekers raakten gewond toen bij de ingang een bom ontplofte. De dader, Gundol Höhler, overleefde de aanslag niet. Bij de entree staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Tegenwoordig trekt het feest ongeveer zes miljoen bezoekers, die terecht kunnen in veertien grote biertenten en goed zijn voor ruim zeven miljoen liter bier van zes Münchense bierbouwers. Het topjaar was 1985 met 7,1 miljoen gasten. Veertig jaar geleden kostte een liter bier omgerekend maximaal 2 euro. Inmiddels ligt de prijs op ongeveer 10,50 euro.

De bierprijs ligt momenteel rond de 10,50 euro. Voor een liter wel te verstaan….

Het succes van het Oktoberfest is in vele landen gekopieerd. Van Kitchener-Waterloo in Canada tot Windhoek in Namibië, van Blumenau in Brazilië tot Qingdao in China, van Cincinnati in de Verenigde Staten tot Junda in (Australië: op tal van plekken wereldwijd vinden Oktoberfeste plaats. Zo ook in Limburg. Een selectie van de meerdaagse feesten in de buurt waar je de komende weken terecht kunt.

Brunssum richt zich vooral op de typische Tiroler-muziek. Foto Luc Lodder

Brunssum, 14 tot en met 16 oktober

Richt zich vooral op Tiroler-muziek. De tent staat voor deze dertiende editie op het Koutenveld. www.brunssumseoktoberfeesten.nl/

Arcen, 21 tot en met 23 oktober

Groeide, als opvolger van het 25-jarig jubileumfeest van de Hertog Jan Proeverij negen jaar geleden, uit tot het grootste Oktoberfest in de regio. www.oktoberfestarcen.nl/

In Noord-Limburg is in Arcen het grootste Oktoberfest. Foto Stefan Koopmans

Sittard, 21 tot en met 26 oktober

Niet alleen het grootste Oktoberfest van het land, maar ook wereldwijd gezien als één van de toppers op dit gebied. Goed voor meer dan 200.000 bezoekers. www.oktoberfeestsittard.nl/

Venray, 28 en 29 oktober

Wordt voor de vijfde keer gehouden. Plaats van handeling is een tent op het voormalige St. Anna-terrein aan Noordsingel. www.oktoberfestvenray.nl/

Siebengewald, 29 en 30 oktober

Voor wie na een maand nog niet genoeg heeft, kan op deze dagen nog terecht in Siebengewald waar de zevende editie plaatsvindt. www.facebook.com/oktoberfestsiebengewald/

Klik hier voor het artikel 'Oktoberfest of carnaval?' uit De Limburger van 26 september 2015

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee