Onderzoekers leggen link tussen deodorant en borstkanker

© AD

Zweedse onderzoekers hebben een link gelegd tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. Vrouwen die regelmatig gebruik maken van het verzorgingsproduct met de stof aluminiumchloride, lopen een verhoogd risico, zo luidt de conclusie. Je deodorant meteen vaarwel zeggen hoeft volgens KWF Kankerbestrijding nog niet.

AD

De onderzoekers hebben tests gedaan waarin borstcellen van een menselijke klier werden gerepliceerd op muizen. Een langdurige blootstelling aan aluminiumchloride leidde tot de vorming van tumoren. Zo stellen Stefano Mandriota en André-Pascal Sappino van het Zwitserse kankerinstituut.Volgens Mandriota bevat merendeel van de deodoranten aluminiumchloride. ,,In Zwitserland is dat 90 procent van de deodoranten, in Frankrijk zo'n 75 procent. Wat de aantallen zijn in Nederland weet ik niet. De percentages verschillen per land. Het gaat met name om producten die 'zweet blokkeren'," stelt de wetenschapper. ,,De lijst met ingrediënten in cosmetica is vaak complex, zoals je misschien weleens gezien hebt op de achterkant van een bus deodorant. Het geeft niet per se aan of de gevaarlijke stof aanwezig is. Het is alleen betrouwbaar als er duidelijk 0 procent aluminium op het product staat."Het is niet de eerste keer dat een dergelijk onderzoek opduikt. Waar het ene onderzoek stelt dat de bestandsdelen schadelijk kunnen zijn, gaan andere onderzoeken daar juist weer tegenin. ,,Het meest terugkerende argument van de 'tegenstanders' van ons werk is dat er geen bewijs van een verband tussen aluminium en borstkanker is", zegt wetenschapper Stefano Mandriota tegen deze krant. ,,Wat ze er meestal niet bij zeggen is dat er geen bewijs is, omdat er niet naar bewijs gezocht wordt of omdat het lastig is om het bij mensen te onderzoeken."Schadelijke stofKWF Kankerbestrijding schrikt dan ook niet van de nieuwste resultaten. ,,De onderzoekers hebben een klier van de mens nagebootst en in een muis geplaatst om de mogelijk schadelijke stof in te spuiten. Hier was sprake van tumorvorming", beargumenteerd woordvoerster Marsja Meijer. ,,En de wetenschappers geven zelf aan dat er meer onderzoek nodig is naar het effect op de mens en dat er onderzoek nodig is waarin deodorant op de huid van de muis wordt aangebracht. Niet op de klier direct. Kortom, ook na de nieuwste Zweedse studie is er meer onderzoek nodig naar het effect van deodorant. Er is nog geen aanleiding om ons standpunt te wijzigen. Deodorant kan dus veilig gebruikt worden." Mandriota en Sappino geven zich niet gewonnen. ,,Wij geloven dat je met onze onderzoeksresultaten het advies moet geven om geen deodorant of zonnebrandmiddelen te gebruiken waar aluminiumchloride in verwerkt is. Zou jij deodorant opspuiten als die kankerachtige cellen veroorzaken? Waarschijnlijk is het antwoord nee. Zonder in te gaan op wetenschappelijke details, is het een kwestie van het gezond verstand."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee