Yasmin verminkte zichzelf uit angst voor verkrachters van IS

© AD

De 18-jarige Jezidi-tiener Yasmin stak zichzelf uit angst voor de IS-strijders die haar verkrachtten in brand. Het meisje zat veilig in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak, maar dacht dat ze de stemmen van de daders opnieuw hoorde. Nu woont ze in Duitsland, dankzij een dokter die er alles aan doet om de - lichamelijke én emotionele - littekens te laten vervagen. ,,Ik wil dat mensen de waarheid horen, zodat het niet opnieuw gebeurt."

AD

Yasmin was 16 jaar oud toen ze met haar familie de bergen van Irak in vluchtte. Tijdens die tocht raakte ze haar familie kwijt en werd ze samen met haar zus ontvoerd door jihadisten. ,,Mannen werden vermoord, vrouwen en meisjes werden meegenomen en als slavinnen verkocht", vertelt ze. Toch wist Yasmin te ontsnappen. ,,Ook al was ik veilig in het kamp, ik bleef angstig en huilde constant. Ik hoorde hun stemmen continu in mijn hoofd. Toen ik een ontploffing hoorde, sloegen bij mij de stoppen door. Ik pakte benzine en stak mijzelf in brand, uit angst om opnieuw verkracht te worden. Ik wilde gewoon dat het stopte. Nu moet ik loszittende kleding dragen om mijn huid te beschermen", vertelt ze aan persbureau AP.DoorstaanDe zus van Yasmin wil niet vertellen wat haar is overkomen. De meeste vrouwelijke lotgenoten willen niet praten over de ontberingen die ze moesten doorstaan. Yasmin wil juist dat taboe doorbreken. ,,Het is erg belangrijk dat mensen de waarheid horen, zodat het niet opnieuw gebeurt."Het meisje werd opgevangen door de Duitse dokter Jan Ilhan Kizilhan, die samen met een klein team naar kampen in Irak trok om tal van meisjes en vrouwen te helpen. ,,Zoveel slechts heb ik nog nooit in mijn leven gezien. Ik werkte al jaren met patiënten uit Rwanda en Bosnië, maar dit was helemaal anders. Zo had ik een meisje van acht jaar voor me die mij vertelde hoe ze acht keer verkocht werd door IS. Ze werd 100 keer verkracht in tien maanden tijd. Hoe kunnen mensen zo wreed zijn?"MachineZonder de hulp van een machine kan Yasmin niet goed ademen, haar neus en luchtwegen raakten beschadigd. Er staan haar nog minstens vijf operaties te wachten. ,,Ik droom ervan om buiten te wandelen zonder dat mensen me aanstaren. Mijn familie is hier en ik wil een nieuw leven beginnen en dat kan allemaal dankzij Kizilhan. Ik wil mijn Duits verbeteren, Engels leren en een baan in de IT-sector zoeken. Maar de angst voor IS blijft, zeker na de recente aanvallen in Duitsland."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee