Zorgverzekeraars willen persoonsgebonden budgetten redden

© AD

De zorgverzekeraars hebben zichzelf afgelopen week opgeworpen als drijvende kracht achter de bouw van een nieuw systeem voor persoonsgebonden budgetten (pgb's), waarmee mensen zelf passende zorg kunnen regelen. Dat melden meerdere Haagse bronnen.

AD

Vlak vóór de zomervakantie bleek al dat staatssecretaris Martin van Rijn, met steun van de Tweede Kamer, een gloednieuw online portaal op poten wil zetten voor een betere verwerking van de pgb's. In dit kersverse systeem krijgen de budgethouders verregaande verantwoordelijkheden. De vraag tot nu toe was alleen wie de opzet voor zijn rekening wilde nemen. Het portaal moet op 1 januari 2018 van start gaan. Nu blijkt dat de zorgverzekeraars zeer recent vertrouwelijk hebben aangegeven dat zij het project uit de grond gaan stampen. Ze willen dat doen met hulp van de gemeenten. AutomatiseringsproblemenVorig jaar nog liep de verwerking van de zorgbudgetten door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) totaal in de soep, mede door automatiseringsproblemen. Toch willen de zorgverzekeraars, verenigd in ZN, dat de SVB de touwtjes in handen houdt zolang het nieuwe systeem nog niet in de lucht is.

Het uiteindelijke beheer van het portaal - zoals het verstrekken van het geld - komt terecht bij een centrale organisatie, die als een stichting wordt vormgegeven. De zorgverzekeraars, de gemeenten en pgb-belangenclub Per Saldo dienen allemaal een sturende rol te krijgen in die toekomstige opzet. Snel traject de voorkeurDe concrete bouw van het portaal zelf moet wellicht worden aanbesteed, mocht Brussel dat dicteren. De zorgverzekeraars benadrukken in ieder geval dat een zo snel mogelijk traject de voorkeur heeft. De verzekeraars hebben twee partijen gevraagd de kosten in te schatten. Dat proces loopt nog. Desgevraagd bevestigde Per Saldo gisteravond laat de gelekte plannen van ZN. Per Saldo laat aan AD.nl weten het belangrijk te vinden dat de verzekeraars zich hebben gemeld en blij te zijn dat zij 'bereid zijn hun nek uit te steken om de budgethoudersvariant tot een succes te maken'. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van de persoonsgebonden budgetten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee