Makers van Groningse bangalijst ondergedoken

© AD

De dertien corpsleden die samen in het Groningse studentenhuis Tabu wonen en daar de derde editie van de omstreden bangalijst maakten, zijn inmiddels 'ondergedoken'. Dat meldt het Groningse universiteitsblaadje UK. Het huis staat nagenoeg leeg.

AD

Op de zogeheten bangalijst, die is gepubliceerd onder de titel 'De Oprechte Almanak', staan 23 vrouwelijke studenten met adres, telefoonnummer en foto. Ze hebben inmiddels allemaal een nieuw nummer gekregen en het bestuur van Vindicat heeft zich gedistantieerd van de lijst. Het studentenhuis van de makers, waar jongens van verschillende jaarclubs en leeftijden wonen, staat inmiddels zo goed als leeg. De mannen zouden gevlucht zijn voor mensen die bij het huis verhaal kwamen halen. Ze zouden logeren bij vrienden in andere studentenhuizen in de stad of zijn tijdelijk weer bij hun ouders gaan slapen. Het Groningse studentencorps heeft de 13 jongens inmiddels geschorst. Ze zijn de komende tijd niet meer welkom. Op de sociëteit van Vindicat, ook wel 'De Kroeg' genoemd, hangt volgens UK een bedompte sfeer. ,,We worden allemaal over één kam geschoren", vertelt een van de leden.Harde klapVindicat, de oudste studentenvereniging van Nederland, heeft het tijdens dit begin van het nieuwe studiejaar zwaar te verduren door leden die in opspraak komen. Zo werd gisteren bekend dat een aspirant-lid tijdens de introductietijd zo hard op zijn hoofd is geslagen dat hij met letsel naar het ziekenhuis moest. Het slachtoffer kreeg een zwelling in de hersenen door vochtophoping. Het gaat inmiddels beter met de jongen, aldus Vindicat. Hij zou op het moment weer bij de vereniging zijn om een jaarclub te vormen.Interne rechtspraakHet bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen zegt dat de incidenten een interne kwestie zijn die de vereniging zelf moet oplossen. Dat is de vereniging naar alle waarschijnlijkheid ook van plan. Vindicat legt haar leden straffen op via een intern rechtsorgaan, waar naast actieve leden met een achtergrond in de rechten ook vaak afgestudeerde reünisten zitten die inmiddels als jurist werken. Minister Bussemaker vindt de interne rechtspraak 'volstrekt onvoldoende' en heeft de universiteit om ophelderinggevraagd. Ook roept ze de universiteit op zich te beraden op stappen tegen de studentenvereniging. HooghoudtHet pand van Vindicat wordt sinds jaar en dag gekenmerkt door een enorm sponsorbord van Hooghoudt. De Groninger destilleerderij heeft na alle incidenten besloten om in gesprek te gaan met de senaat van Vindicat. ,,We hebben al jaren een prettige samenwerking, maar dit is niet in lijn met onze waarden en normen', meldt Hooghoudt op Twitter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee