Deze studies bezorgen je een goed betaalde baan

© iStock

Studenten met een opleiding die slecht aansluit op de arbeidsmarkt hebben vaker geen vaste baan en verdienen tot wel 2.500 euro minder per maand. ,,Wie een opleiding deed die slecht in de markt ligt, heeft later spijt", weet Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktspecialist bij het overheidsinstituut UWV, dat onder meer de uitkeringen verzorgt.

AD

Bij de hbo-studies media, entertainment en management zou slechts 41 procent van de schoolverlaters weer dezelfde studie kiezen. Bij hbo sport & bewegen is dat met 49 procent nog niet de helft.Het UWV doet steeds meer onderzoek naar kansrijke beroepen en sectoren om werkloosheid te voorkomen. Van Smoorenburg: ,,De kans op werk en een goed salaris is bij jongeren totaal niet in beeld."

FlexwerkTerwijl de financiële gevolgen van studiekeuze enorm uiteenlopen. ,,De hbo-student autonome beeldende kunst heeft een maandelijks inkomen van 708 euro. Dat is maar liefst vijf keer zo laag als wie met hbo verloskunde gaat werken. Die verdient 3.383 euro. In een loopbaan van 45 jaar is dat 1,4 miljoen", concludeert de UWV-specialist.De concurrentie op de arbeidsmarkt tussen studenten die een diploma hebben van een populaire studie is door het grotere aanbod veel sterker. ,,Dat uit zich ook in flexwerk. Vrijwel niemand met de opleidingen vormgeving, management, communicatie of muziek heeft vast werk. Terwijl bijvoorbeeld 70 procent van de ict-studenten meteen een vaste baan vindt."

TerugverdienenNa hbo verloskunde werkt iedereen op tenminste hbo-niveau. Bij hbo social work is dat slechts 39 procent van de groep die na circa anderhalf jaar werk heeft gevonden. De andere 61 procent werkt dus onder hbo-niveau.Het UWV wil aankomende studenten zeker geen studies afraden, benadrukt Van Smoorenburg. ,,Kijk wel naar de aansluiting op de arbeidsmarkt. Zeker nu je studiefinanciering een lening is die je moet terugverdienen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee