Het houdt niet op: na het weekend weer nazomeren

© AD

Na de 'superzomermaand' september belandt het weer komend weekend even in een dip, maar: volgende week is het weer raak: ,,Vanaf maandag wordt het tot en met het volgend weekend altijd wel ergens in Nederland 20 graden en wordt het overwegend zonnig. En weinig wind. Prima weer. Nog langer nazomeren,'' zegt Wilfred Janssen van Weerplaza.

AD

Hoe lekker ook, oktober begint niet met records. Temperaturen van rond de 25 graden zijn in het verleden op tal van plekken in Nederland in oktober vaak zat gemeten. Maar met 19, 20 graden en zon kunnen we volgende week ook de terrassen weer op.September twee keer in top 3En dat na een septembermaand waar de weerstations in Nederland tal van records en top-drie-klasseringen konden noteren. Hoewel morgen vermoedelijk een van de koudste dagen van deze maand wordt, zal september 2016 met ongeveer 208 zonuren eindigen, zegt Weerplaza. Gemeten in De Bilt. Dat zou na de septembers van 1959 (239,6 zonuren) en 1928 (222,6) de derde plaats zijn en pas de vierde keer sinds de start van de weermetingen in 1901 dat de 200 uur zon in september wordt gehaald. Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17,3 graden in De Bilt zal september 2016 ook de derde plek innemen (na 2006 en 1999). De gemiddelde maximumtemperatuur (zeg maar de temperatuur 's middags tussen twee en vier uur) van 23,3 graden zou zelfs een eerste plaats ooit betekenen. Maar omdat het morgen nog fris wordt (17 graden) kan dat nog zakken tot onder de 23,1 van 2006.27 keer 20 gradenSeptember staat op het punt nóg een record te breken. Als vandaag in hoofdstation De Bilt de 20 graden wordt aangetikt (,,dat zal erom spannen,'' aldus Wilfred Janssen van Weerplaza) is dat de 27ste dag dat dat lukt in september. In een maand waarin op diverse dagen al warmterecords werden gebroken, zou '27 keer minstens 20 graden' opnieuw een record betekenen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee