Stukje taart redt leven van 10-jarig meisje

Archieffoto

Archieffoto© iStock

Het gerecht in het Belgische Mechelen heeft woensdag een reconstructie gehouden van de moordpoging op een tienjarig meisje. Haar moeder had haar begin september een overdosis insuline ingespoten.

Joris Peeters

Woensdag vond er een reconstructie plaats. Zowel Marian S. (53) als het tienjarige dochtertje moesten aan de onderzoeksrechter Philippe Van Linthout tonen wat er zich op donderdag 1 september allemaal heeft afgespeeld. Naast het slachtoffer, haar moeder en speurders waren ook de advocaten van alle betrokken partijen aanwezig. “Moeder en dochter moesten elk afzonderlijk uitleggen en tonen hoe de feiten zich die ochtend hebben afgespeeld”, zegt Nele Poelmans van het Antwerpse parket, afdeling Mechelen.

Op die bewuste 1 september wekte Marian S. haar dochtertje in alle vroegte. Ze diende haar een injectie toe. Een spuitje met vitaminen, zei ze tegen het kind. In werkelijkheid ging het om een grote dosis insuline. Een dosis die dodelijk had kunnen zijn. De vrouw, die werkzaam was al verpleegster in een rustoord, diende zichzelf nadien ook nog een veel grotere hoeveelheid insuline toe. Maar de twee zonen van het gezin merkten snel op dat er iets niet klopte, temeer omdat hun zusje nog niet naar school was. Zij sloegen alarm bij de hulpdiensten.

Dat het tienjarige meisje nog leeft heeft het wellicht te danken aan haar hongergevoel. Kort na de injectie heeft ze een stuk taart gegeten die nog over was van haar verjaardagsfeestje, een dag eerder.

De moeder kon ook gered worden. Zij bekende aan de speurders dat ze al een tijdje met zelfmoordgedachten rondliep. Sinds de feiten zit ze in de gevangenis en wordt ze beticht van moordpoging.

“De verdachte heeft goed meegewerkt aan de reconstructie. Zowel haar versie als die van het dochtertje waren overeenstemmend zodat het voor de onderzoekers nu heel duidelijk is hoe het bijna fatale drama zich heeft afgespeeld”, aldus nog Poelmans.

Het dochtertje is ondertussen helemaal hersteld van hetgeen ze heeft meegemaakt. Ze gaat ook terug naar school en verblijft momenteel bij haar vader, die ook in Duffel (België) woont.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee