Zeven Gouden Kalveren naar Limburg?

Scene uit The Paradise Suite

Scene uit The Paradise Suite© MGL

De film ‘The Paradise Suite’ van de Valkenburgse producent Ellen Havenith (39) maakt vrijdagavond kans op vier Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen. En nu wil ze winnen ook, zegt ze in een interview met De Limburger. Naast grote publieksfilms als Knielen op een bed violen’ en ‘Publieke Werken’ lijkt Haveniths mozaïekfilm een buitenbeentje.

Ruud Maas

De productie maakt kans op de titel beste film, beste acteur, beste mannelijke bijrol en beste scenario.  „Kom je op het punt dat je eenmaal genomineerd wordt, dan wil je winnen ook. Bovenal voor de film zelf, want winst betekent meestal dat hij erna opnieuw in de filmtheaters te zien zal zijn. Van de vijf genomineerden zijn wij de enige met een oorspronkelijk scenario, de rest is gebaseerd op al verschenen boeken. Dat vind ik een belangrijk verschil.” Ellen Havenith heeft  een productiebedrijf in Amsterdam, PRPL. Eerder werkte ze voor Theo van Gogh en zijn bedrijf Column Producties.

Andere Limburgers
Havenith is niet de enige Limburger die in de race is voor de gouden beeldjes. Ook Randy Oost uit Herkenbosch maakt kans. Hij is met ‘Vloed’ (die hij maakte met Hiske de Goeje) genomineerd als beste korte film. Daarnaast maakt ook de nieuwe film van Tegelnaar Pieter Kuijpers kans op een beeldje. Lisa Zweerman is genomineerd voor haar rol in Tweede Wereldoorlog-film Riphagen. Zweerman dingt mee naar de prijs voor beste actrice in een televisiedrama. Ook Hadewych Minis uit Maastricht maakt kans. Zij dingt mee in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor haar aandeel in ‘De Helleveeg’. Vorig jaar pakte de actrice al een prijs, voor haar rol als Rachel Hazes in ‘Bloed, Zweet en Tranen’. In het verleden won ze al een Gouden Kalf voor haar rol in de Alex van Warmerdam-film ‘Borgman’.

Gluckauf
Vorig jaar viel Limburg met de neus in de boter op het Gouden Kalveren Gala. ‘Gluckauf’ van de Heerlense regisseur Remy van Heugten won toen vier prijzen. De maker droeg de prijs op aan Limburg. „Deze is voor ons. ‘Gluckauf’ is een film over een vergeten stuk Nederland, mijn Nederland.” De film ‘De Surprise’ van Sittardenaar Mike van Diem won twee beeldjes en als gezegd mocht ook Minis er eentje mee naar huis nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee