‘Vlaaiensound’ smaakt nog steeds

© Roger Dohmen

© Roger Dohmen

De zanger van de band de Classics Harrie Broens zit bijna 50 jaar in het vak als zanger en gitarist.

De zanger van de band de Classics Harrie Broens zit bijna 50 jaar in het vak als zanger en gitarist.© Roger Dohmen

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: De zanger van de band de Classics Harrie Broens zit bijna 50 jaar in het vak als zanger en gitarist.

In 2017 is het vijftig jaar geleden dat The Classics werden opgericht. Harrie Broens, het enig overgebleven lid van de band uit Stramproy - zingt nog steeds de hits van de groep.

Peter van de Berg

Even een kleine ontboezeming. Op het moment dat The Classics de grootste successen boekten, zong de band de internationale hits het liefst in een medley om de zoetgevooisde nummers tot een minimum te beperken. Harrie Broens - zanger van het eerste uur - tovert een brede grijns op zijn gezicht. „Eigenlijk vond ik onze liedjes destijds maar niks. Tijdens optredens werden ze min of meer afgeraffeld. Hup, even een potpourri met de hits en dan waren we er weer voor de rest van de avond vanaf. The Classics was op de eerste plaats een rockband met repertoire van onder anderen The Rolling Stones en The Beatles.”

Commercieel

Het klinkt enigszins vreemd uit de mond van de man die medeverantwoordelijk is voor de wereldhit My Lady of Spain - goed voor ongeveer één miljoen verkochte exemplaren - en daarmee de aanzet gaf voor het herkenbare geluid van The Classics, omgedoopt in ‘vlaaiensound’. „Vreselijk commercieel”, blikt hij terug. „We móesten ze spelen. De fans vroegen er immers om. Ja, bij mij was toen zelfs sprake van enige vorm van schaamte.”

Inmiddels ruim veertig jaar verder heeft Harrie Broens (71) zijn gevoel over de liedjes bijgesteld. De gouden platen aan de wand van de hal - „overblijfselen van een roemrijke periode” - in zijn woning in Maaseik zijn een bewijs van het succes van The Classics. „Ik ben écht wel trots op de dingen die wij gepresteerd hebben. Het is moeilijk om van jezelf te zeggen dat My Lady of Spain is uitgegroeid tot een evergreen. Fred Limpens van platenmaatschappij Telstar heeft onze oorspronkelijke tekst - het lied heette toen nog Try it again - uiteindelijk herschreven. Hij heeft altijd een neus voor het componeren van hitgevoelige nummers gehad.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee