Wens Sayen (11) komt uit: rolstoelvriendelijke boomhut Valkenburg

© ad

Sayen (11) zit in een rolstoel en heeft één grote wens: een boomhut. Die hut is er nu en staat aan de Geul in Valkenburg. ,,Wat mooi om de natuur van boven te zien.''

AD

Ze is er beduusd van, de 11-jarige Sayen. Weken, maanden, jaren droomde ze van dit moment en nu rijdt ze hier naar boven in haar rolstoel, die lange houten entree naar 'haar' boomhut op. Kijk haar gaan, op weg naar haar wens, haar doel: een boomhut voor kinderen in een rolstoel, dat verboden terrein is voor ouders.,,Want kinderen die vaak of zelfs altijd in een rolstoel zitten, zijn zo vaak van hun ouders afhankelijk. Ze kunnen niets stiekem doen'', legt Sayens moeder Aleksandra Leyenhorst (49) uit.Dit is een verhaal over een droom, over omgaan met stormachtige tegenwind, over warme zusterliefde. Maar dit is bovenal een verhaal dat nogal wat uitleg verdient.HartafwijkingDaar gaan we: Aleksandra en haar vrouw Ali (52) uit Bilthoven kregen samen vier kinderen: de zoons Chenoa en Kaya en dochters Faye en Sayen. Chenoa werd door een hartafwijking slechts tien dagen oud. Bij Kaya (14) werd op 3-jarige leeftijd een ernstige spierziekte vastgesteld, toen Aleksandra 8 maanden in verwachting was van Sayen. ,,Na een paar maanden zagen wij dat zij ook zoiets had.'' Inderdaad, ook zij kampt met een progressieve afwijking aan haar spierstelsel en bovendien hapert haar bindweefsel. Ze is snel moe en moet zich dan in haar rolstoel verplaatsen.Faye (ook 14, de moeders waren tegelijkertijd in verwachting) is zo gezond als wat en uiterst hulpvaardig naar broer en zus toe. Ook op die dag dat het gezin met de auto op weg was naar een vakantieadres in Zweden en in Duitsland in een horrorfile belandde. Aleksandra, droogjes: ,,Een kilometer voor ons vloog een hooiwagen in brand, de traumahelikopter die hulp kwam verlenen stortte 500 meter achter ons neer.'' Sayen, zo mogelijk nog onderkoelder: ,,Kaya zag 'm aankomen en zei nog: die heli vliegt niet normaal, maar als een pasgeboren kuiken. En toen - bam - stortte hij neer.''Goed, in de drie stilstaande uren die volgden vroeg Faye aan haar kleine zusje: wat kan ik voor jou doen, wat zou jij graag willen? Het antwoord kwam er zo uit: een boomhut waar ik met mijn rolstoel in kan.Dat zit zo: toen het gezin lang in Amerika verbleef voor de behandeling van Kaya's ziekte, volgden ze het televisieprogramma Treehouse Masters, waarin de meest waanzinnige boomhutten worden gebouwd. Dat wilde Sayen vanaf dat moment ook: een boomhut waar zij in kon met haar rolstoel.

LuisteraarsFaye maakte een schets, die als basis diende voor het bouwwerk dat vrijdag wordt geopend in Valkenburg, in de Ronald McDonald Kindervallei. Daar kunnen kinderen met een beperking of ziekte met hun familieleden vakantie vieren. De familie Leyenhorst verpoost daar ook regelmatig. Vrijdag wordt de hut geopend door radio-dj Edwin Evers, want luisteraars van zijn 538-ochtendshow zamelden de benodigde 30.000 euro in.Gisteren nam Sayen al een kijkje in de hut, die de vorm van een schip heeft gekregen. Twee meter verderop stroomt de Geul, met een watervalletje. ,,Wat mooi om dit van boven te kunnen zien'', verzucht Sayen. ,,Dat water, die vissen, echt prachtig.''Moeder Aleksandra: ,,Sayen is gek op de natuur, maar mensen in een rolstoel kijken altijd vanaf dezelfde hoogte om zich heen.''Haar jongste dochter staart naar de bomen. Ze is er stil van. Dan: ,,Nu zie ik de bladeren heel goed. En de stam, die is hierboven heel anders dan beneden. De tekeningen op de bast zijn hier veel mooier.''Ze glundert. Faye kan tevreden zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee