Terreurverdachte Abdeslam krijgt fanmail van 'prisongroupies': 'Ik wil de man leren kennen die je écht bent'

© hbvl

Salah Abdeslam mag dan verdacht worden van de betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, waar 130 doden vielen, toch heeft hij nog fans. Zo krijgt de terreurverdachte in de gevangenis van Brugge heel wat fanmail in de bus, zo melden de Sudpresse-kranten. “Ik wil de man leren kennen die je écht bent”, schrijft de 24-jarige Jenny aan Abdeslam. “

hbvl

“Ik wil de man leren kennen die je écht bent. Het maakt me niet uit wat anderen denken. Ik heb mijn eigen mening en ik geloof dat ik het juiste doe”, zo schrijft Jenny in haar brief aan Salah Abdeslam. De 24-jarige Duitse ziet vooral het goede in Abdeslam. Dat hij een van de verdachten is van de aanslagen in Parijs, die 130 doden en meer dan 350 gewonden eisten, lijkt haar niet te deren. “Ik wil er gewoon voor je zijn en je gedachten verzetten van de stress waar je nu doorheen gaat. Het maakt me niet uit wat anderen denken. Ik heb mijn eigen mening en ik geloof dat ik het juiste doe. Weet dat er een vrouw is die je wil helpen en je wil steunen. Geef nooit op.”

Loreen, eveneens een Duitse briefschrijfster, voelde naar eigen zeggen een onweerstaanbare drang om Abdeslam te schrijven. “Zelfs al hou ik niet van wat je hebt gedaan, er zijn altijd onschuldigen op het verkeerde moment op de verkeerde plek, maar ik voelde nog steeds de noodzaak om je te schrijven. (…) Ik kijk in je ogen en ik denk dat je alleen gebruikt bent.” Ook Loreen besluit haar brief met veel liefde én met een foto van haar paspoort. “Normaal zie ik er niet zo slecht uit”, verzekert ze Abdeslam nog.

Hoop

Een enkele keer worden de daden van Abdeslam ook afgekeurd in de brieven, maar altijd is er dan weer een boodschap van hoop. “We zijn zo verschillend, bijna van twee verschillende planeten. En ik wil die verschillen begrijpen en je zo veel vertellen”, schrijft de 30-jarige Hélène uit Normandië. Ze schrijft hoe hard de aanslagen in Brussel en Parijs haar aangrepen en dat ze Abdeslam dikwijls dood wenste, maar toch ziet ze nog hoop. “Tenminste als je bereid bent je verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen voor eerlijkheid.” Tussen de correspondentie valt ook een brief van een buurvrouw van Abdeslam uit Molenbeek op. “We hebben geen band, behalve dat we buren zijn”, schrijft ene Fatima. “Maar ik dacht dat je het misschien leuk zou vinden om nieuws te krijgen van buiten.”

Het fenomeen van vrouwen die moordverdachten of veroordeelde moordenaars met brieven overladen, is niet nieuw. Het heeft zelfs een naam: prison groupies. Ook Marc Dutroux, Ronald Janssen, Kim De Gelder en Hans Van Temsche kregen al post van vrouwen die van oordeel zijn dat “iedereen recht heeft op een tweede kans.”

Gepensioneerde

Toch krijgt Abdeslam niet alleen post van prison groupies. Ook een gepensioneerde man uit Bissegem schreef een brief aan de terreurverdachte. Een gedupeerde van de aanslagen in Brussel, zo noemt de man zichzelf. “Ik stuur je hierbij de rekening van ons onverwacht oponthoud en ongemak van 22 maart (de dag van de aanslagen in Brussel, red.). Alhoewel wij fysiek geen slachtoffer zijn van jullie daden, kregen we te maken met een onverwacht opduiken van meerdere kosten.” Voor een tweetal uur te wachten in de file om vrienden af te halen in de luchthaven van Charleroi en de extra brandstofkosten vraagt hij 97,05 euro, bonnetje inclusief. “Als gepensioneerde telt elke euro”, klinkt het.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee