De killer achter het lachebekje

© ANP

De populariteitspoll onder Formule 1-coureurs wint hij glansrijk: Daniel Ricciardo. Maar achter de façade van het lachebekje gaat een killer schuil, eentje die het leven van teammaat Max Verstappen behoorlijk zuur kan maken.

Ivo Op den Camp

Daniel Ricciardo, geboren met een eeuwige smile, zo lijkt het. Niets geforceerds, puur natuur. Easy going, zoals ze in zijn geboorteland Australië zeggen. Een perfect uithangbord van Red Bull Racing, het Formule 1-team dat graag het imago ‘jong en energiek’ etaleert, maar tevens de renstal die heel graag wint; die verliezen letterlijk haat.

Daniel Ricciardo, zoon van een uit Sicilië naar Australië geëmigreerde vader en een down under geboren moeder van Italiaanse komaf, houdt van sporters die hun grenzen verleggen. Vandaar zijn voorkeur voor Australian Football en de vechtsporters in de UFC (Ultimate Fighting Championship). “Fysiek en mentaal zijn dat geweldige sporten. Wat ik ervan leer? Vooral de beheersing van agressie; iets dat ook in de Formule 1 van enorm belang is.”

Voor Ricciardo, die zijn naam zelf uitspreekt als ‘Ricardo’, bestaat er veel meer dan racen alleen. “Ik heb ook andere interesses waarvan ik volop geniet. Dat is een groot verschil met Max”, heeft hij bemerkt. “Zijn leven bestaat voornamelijk uit racen en weinig anders. Hij heeft een geweldige focus, puur gericht op Formule 1. Onvoorstelbaar. Mijn wereldje zag er tot ik een jaar of zestien was uit zoals dat van iedere jongere: ik had lol met vrienden.”

Nu, ruim tien jaar later, behoort hij tot de Formule 1-elite en vecht hij volgend jaar wellicht om de wereldtitel. “Als een ander echt beter is moet je daar respect voor hebben. Ik hoop dat we in een situatie als Hamilton en Rosberg belanden. Dan doen we mee om de titel. Fantastisch. Een keihard, maar fair duel. En als Max de strijd zou winnen, ben ik de eerste die hem feliciteert.”

Morgen in de papieren krant een uitgebreid interview met Daniel Ricciardo.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee