17-jarige Belgische zocht medestanders op sociale media voor terreuraanslag

© hbvl

Vrijdag is in België een 17-jarig meisje opgepakt dat via sociale media op zoek ging naar toekomstige terroristen. Ze wilde een commando vormen om een aanslag te plegen. Dat schrijft La Dernière Heure.

hbvl

De verdachte verblijft momenteel in de jeugdgevangenis 'Institutions publiques de protection de la jeunesse' (IPPJ) in Saint-Servais (Namen). Ze had het idee om een commando samen te stellen voor een aanslag, naar het voorbeeld van de meisjes die met een auto vol gasflessen een aanval wilden plegen in de Parijse wijk Notre-Dame, begin september.

De geradicaliseerde tiener werd vorige week aangehouden, thuis, bij haar moeder. De moeder leek zich helemaal niets aan te trekken van wat haar dochter bezighield. Ze was naar eigen zeggen in shock toen de politie het meisje meenam. De speurders hebben haar ondervraagd over de gesprekken die ze op sociale media voerde. Zo zei ze dat ze "ongelovigen wilde doden". In andere berichten riep ze jongeren op om zich aan te sluiten bij haar groep. "Want wat is er mooier dan om voor die zaak te sterven?"

De verdachte had niet de intentie om naar Syrië te trekken, maar wilde hier, in België, een aanslag plegen. Ze kwam op dat idee nadat ze in contact was gekomen met verschillende Franse jihadisten. De tiener was nog maar pas geradicaliseerd, maar was al meteen bekend bij de jeugdrechter voor kleine diefstallen. Ze woonde alleen bij haar moeder, maar bezocht regelmatig haar vader in Brussel. Naar verluidt is het sinds die bezoeken dat ze meerdere oproepen deed op sociale media om een terreurgroep te starten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee