Roda JC: een koninkrijk voor een thuiszege

© Ermindo Armino

De ene negatieve spiraal is de andere niet. Roda JC maakt het in eigen huis wel heel erg bont. In het Parkstad Limburg Stadion werd in de afgelopen negentien wedstrijden, slecht één keer gewonnen. Kan de geplaagde ploeg van Yannis Anastasiou zaterdag tegen NEC afrekenen met enkele schrijnende statistieken?

Jiry Funke

Soms maken cijfers een toch al pijnlijke situatie nog net wat visueler. Roda JC kan daar inmiddels over meepraten. Het Parkstad Limburg Stadion kampt al tijden met een enorme overwinningsschaarste. De laatste negentien thuisduels leverden slechts één zege op.

Ngombo

28 januari was de dag waarop de Kerkradenaren FC Utrecht versloegen. Het was die avond invaller Maecky Ngombo die het publiek in vervoering wist te brengen. Amper drie minuten na zijn entree in de 78ste minuut tekende hij voor de enige treffer van de avond. Eindelijk drie punten, eindelijk feest. Eindelijk een Humba. Het zou de laatste zijn voor een heel lange tijd.

Negatief clubrecord

Wie iets verder doorgaat op die ene winstpartij in negentien thuiswedstrijden, stuit nog op wat meer onaangename stats. Het recente verlies tegen Heerenveel (0-3) betekende een clubrecord voor Roda. Niet iets om blij van te worden. Het was de negende achtereenvolgende keer dat Roda niet triomfeerde.

Niet verwend

Het doelsaldo in de eerdergenoemde negentien duels is eveneens bedenkelijk. Twaalf doelpunten voor, 29 tegen. Roda scoorde in die dramatische thuisreeks dus minder dan één doelpunt per wedstrijd. 0.63 doelpunt per wedstrijd om precies te zijn. En daarvan is minder dan de helft gemaakt voor de Koempel-tribune.

Een overwinning zaterdag tegen NEC is derhalve alles behalve een zekerheidje. Om te winnen is er toch echt minimaal één doelpunt vereist en laat daar nu net het manco van Roda liggen. Immers, in het huidige voetbaljaar vond Roda pas drie keer het net. Een gemiddelde van 0,48, over de zeven tot dusver gespeelde wedstrijden.

Toch is er nog wat hoop op die broodnodige driepunter: NEC heeft ook al vier duels op rij geen goal meer gemaakt.

De reeks van Roda op een rij:

In de krant van zaterdag een uitgebreid verhaal over de vrije val van Roda JC en hoe die is te stoppen. Twee oud-trainers (Harm van Veldhoven en Frans Körver) en Yannis Anastasiou, de huidige coach, buigen zich over dit vraagstuk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee