Gouden Kalf: en dit zijn de winnaars

De film The Paradise Suite van de Valkenburgse producent Ellen Havenith (39) is vrijdag de grote winnaar geworden van het Nederlands Filmfestival (NFF) in Utrecht. Het drama van Joost van Ginkel kreeg het Gouden Kalf voor beste Nederlandse film.
Print

Ook een van de hoofdrolspelers werd bekroond - de uit Burkina Faso afkomstige Issaka Sawadogo. 

Het derde Kalf kreeg regisseur Joost van Ginkel van The Paradise Suite voor het Beste Scenario. Het lijkt er sterk op dat de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF), van wie er slechts tweehonderd gebruik maakten van hun stemrecht, met hun keuzes een duidelijk signaal wilden afgeven. 

Op het festival werd vaak gediscussieerd over het (te) grote aantal boekverfilmingen, gemaakt door blanke mannen van boven 50. Overigens was The Paradise Suite geen succes in de Nederlandse bioscopen. Slechts 9.982 bezoekers kochten een kaartje. 

Grote verliezer
De grote verliezer van op Gala-avond in Utrecht was Publieke Werken. De verfilming van het boek van Thomas Rosenboom ging met tien nominaties fier aan kop, maar bleef met lege handen achter. 

Beter deed Beyond Sleep het, de verfilming van Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans. De makers gingen met drie Kalveren naar huis: Beste Regie (Boudewijn Koole), Beste Muziek (Alex Simu) en Beste Sound Design (Mark Glynne). Iets minder goed deed De Helleveeg het. De bewerking van het gelijknamige boek van A.F. Th. Van der Heijden won twee keer in de categorie vrouwenrollen. 

Tot beste actrice in een bijrol werd Anneke Blok uitgeroepen. 

Hoofdrolspeelster Hannah Hoekstra kreeg voor haar intense vertolking van een in haar jeugd misbruikte vrouw haar tweede Gouden Kalf. Eerder won zij de prijs voor Beste Actrice in 2012 voor haar vertolking in Hemel, ook een heftige hoofdrol. 

Voor zijn rol in de nog niet uitgezonden VARA-serie Klem won Jacob Derwig het derde Gouden Kalf in zijn carrière. 

Tot beste actrice in televisiedrama werd Nazmiye Oral uitgeroepen voor de televisiefilm In Vrijheid. Tot beste televisiedrama werd Horizon uit de serie One Night Stand bekroond. De publieksprijs ging naar de filmkomedie Bon Bini Holland met Jandino Asporaat in de hoofdrol.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen